INJEKCIJA KAPITALA

Francuski Meridiam ulaže 200 milijuna eura u hrvatsko tržište optike

Autor: Redakcija
event 11.10.2023.
Foto: Shutterstock

Ovom će investicijom Optix Infrastructure dovesti ultrabrzi internet u više od 200.000 trenutačno nedovoljno opskrbljenih kućanstava, potvrdili su iz tvrtke za portal Lider Media.

Nakon prvog kruga natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, francuski mrežni operator optičkih vlakana Optix Infrastructure, podružnica infrastrukturnog fonda Meridiam, osvojio je 18 od 47 područja pokrivenosti diljem Hrvatske.

Optix se prijavio na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Provedba projekata unutar Nacionalnog okvirnog programa za razvoj širokopojasne infrastrukture u područjima u kojima nedostaje dostatnog komercijalnog interesa za ulaganja.

S obzirom na moguće opsege na kojima će se graditi infrastruktura te dosadašnje cijene i izvedene radove, procijenjuje se da bi investicija mogla doseći više od 200 milijuna eura.

Ulazak Meridiama na hrvatsko tržište predstavlja stvaranje novog veleprodajnog infrastrukturnog operatora koji će pod jednakim uvjetima biti otvoren za sve postojeće telekome, omogućujući širok izbor proizvoda i usluga za sve korisnike.

Meridiam je inače globalni investitor i upravitelj imovinom sa sjedištem u Parizu, specijaliziran za razvoj, financiranje i upravljanje dugoročnim projektima javne infrastrukture u tri ključna sektora: održiva mobilnost, kritične javne usluge i inovativna niskougljična rješenja.

Od svog osnutka 2005. godine, Meridiam je uložio više od 80 milijardi dolara i trenutačno upravlja s više od 120 velikih javnih infrastruktura širom svijeta, uključujući bolnice, vlakove, ceste, zračne luke, luke, punionice električnih vozila, javne zgrade, energetske i druge infrastrukturne usluge. Meridiam je u posljednje tri godine uložio gotovo dvije milijarde eura u sektor digitalne infrastrukture u Europi (Njemačka, Austrija, Rumunjska) i Sjevernoj Americi (SAD i Kanada) da bi, kako ističu, povezali mjesta i ljude s optičkim mrežama visoke kvalitete i pridonijeli smanjenju digitalnog jaza.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava