ODRŽIVA BUDUĆNOST

Francuska i Španjolska ciljaju eliminirati vozila na benzin i dizel

Autor: Redakcija
event 17.11.2022.
Foto: Shutterstock

Susjedne države pridružile su se inicijativi da se prodaja vozila s benzinskim i dizelskim pogonom zabrani nakon 2035. – pet godina ranije nego što je to predviđao prethodni plan – u sklopu nastojanja da se ubrza prijelaz na niskougljično gospodarstvo.

Dvije zemlje Europske unije svoje su obećanje dale na 27. Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP27) u egipatskom gradu Sharm el-Sheikhu, službeno se pridruživši skupini novih potpisnika Deklaracije o vozilima s nultom emisijom (ZEVD), pokrenute na prošlogodišnjoj konferenciji u Glasgowu.

Ukupno 214 potpisnika, među kojima se nalaze države, lokalne zajednice i tvrtke, obvezali su se na stopostotnu prodaju vozila s nultom emisijom do 2035. na vodećim tržištima i do 2040. širom svijeta.

ZEVD će ubuduće će nadzirati nova grupa – Koalicija za ubrzavanje do nule – čiji je cilj pomoći potpisnicima da provedu svoje obveze.

Kreatori politike žele smanjiti ili eliminirati emisije stakleničkih plinova iz automobila, kamiona i drugih oblika prijevoza. Premda je zrakoplovstvo i brodarstvo teže dekarbonizirati, tehnologija niske emisije za manja vozila dobro je uspostavljena i ubrzano se širi.

Podaci koje je objavio Bloomberg pokazuju da će 2022. biti rekordna godina za prodaju vozila s nultom emisijom ugljika, pri čemu će električna vozila činiti 13,2 posto ukupne prodaje u prvoj polovici godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava