260 AKTIVNIH PROJEKATA

FER povlači više novca za istraživanja nego svi ostali fakulteti u Hrvatskoj

Autor: Redakcija
event 08.02.2022.
Foto: YouTube / screenshot

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva u 2022. godinu ušao je s 260 aktivnih projekata znanstvenog istraživanja, po čemu će i ove godine biti najaktivnija akademska institucija u državi po broju projekata.

Aktivnost FER-a najbolje ilustrira podatak o vrijednosti projekata u prošloj godini. Naime, FER je sudjelovao na projektima čija je ukupna vrijednost iznosila nevjerojatnih tri milijarde kuna. Fakultetu je od tog iznosa pripala gotovo sedmina novca, a to je gotovo 430 milijuna kuna. Tim se novcem financira zapošljavanje istraživača i nabavka najmodernije istraživačke opreme. Na projektima je zaposleno 350 istraživača čiji se rad financira iz novca osiguranog kroz projekte, a zagrebački fakultet za potrebe zapošljavanja istraživača i nabavu istraživačke opreme iz Europske unije povuče više novaca nego gotovo svi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu zajedno.
Točnije svaki deseti euro svih financijskih sredstava na istraživačkim projektima, koje u Hrvatskoj putem programa Obzor 2020. financira Europska unija, odlazi upravo na FER.

Ipak, FER i dalje više novca povlači iz domaćih fondova nego onih međunarodnih pokazuje analiza iz 2021. godine. Tako je najviše projekata financirano iz Hrvatske zaklade za znanost (58%), a slijede ju Europski fond za regionalni razvoj (35%) i Europski socijalni fond (0,7%). U međunarodnim projektima dominira program Obzor 2020. (30%), a zatim slijede program Europske suradnje u znanosti i tehnologiji (21%), Erasmus+ (14,5%), bilateralni projekti (13%), INTERREG (6,5%) te ostali projekti(16%).

U novoj financijskoj omotnici sredstva za znanost, naročito za istraživanje i razvoj su enormna pa je tako u programu Obzor Europa osigurano 95,5 milijardi eura za razdoblje 2021.- 2027., što obuhvaća 5,4 milijarde eura iz europskog plana za oporavak NextGenerationEU te dodatna ulaganja EU-a (VFO) u iznosu od četiri milijarde eura.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava