SIMBIOZA MOZGA I RAČUNALA

Musk planira početi testirati čip Neuralink na ljudima za šest mjeseci

Autor: Redakcija
event 02.12.2022.
Foto: Shutterstock

Ovogodišnja demonstracija bila je usredotočena na tehnologiju koja stoji iza tvrtke za razvoj sučelja između mozga i računala Elona Muska i njezin potencijalno skori dolazak u glave ljudi.

Na ‘Show and Tell’ prezentaciji u srijedu, Elon Musk je izjavio da bi Neuralink, njegova tvrtka za sučelje koje bi spojilo mozak i računalo, mogla implantirati jedan od svojih uređaja u ljudsku glavu u sljedećih šest mjeseci – što znači da se to neće dogoditi ove godine. Također tvrdi da će u nekom trenutku u budućnosti ugraditi uređaj i sam sebi.

Muskova tvrtka već je dostavila većinu papirologije potrebne za kliničko ispitivanje na ljudima Upravi za hranu i lijekove (FDA), koja regulira medicinske proizvode u Sjedinjenim Državama. Prethodno je Musk rekao da se nada da će ispitivanja na ljudima započeti 2020., a zatim 2022. Sada je to pomaknuto barem na 2023.

Cilj Neuralinka je stvoriti uređaj koji se može ugraditi u mozak i koristiti ga za upravljanje računalom zahvaljujući slanju mikroelektričnih impulsa širom centara u mozgu. Musk je još 2019. otkrio da tvrtka testira svoj uređaj na majmunima, a 2020. je izbacio svinje s implantatima. Lani je Neuralink objavio video koji prikazuje majmuna kako koristi svoj mozak za igranje ping-ponga.

Ove godine, majmuni su se vratili. U video demonstraciji, jedan od njih uspio je „utipkati” rečenicu welcome to show and tell pomoću svog implantata fokusirajući se na istaknute riječi i slova. Drugi video pokazao je kako su majmuni istrenirani da pune uređaje sjedeći ispod bežičnog punjača.

Kasnije u prezentaciji, istraživači Neuralinka također su pokazali svinju na traci za trčanje – pokus za koji kažu da im je pomogao u proučavanju kako riješiti probleme mobilnosti ljudi u budućnosti.

Neuralink uređaji su mali, s više iznimno tankih fleksibilnih niti koje se mogu umetnuti u mozak. „To je kao da dio svoje lubanje zamijenite pametnim satom, u nedostatku bolje analogije”, rekao je Musk.

U otprilike 15 minuta, 64 od ovih niti mogu se implantirati u mozak pomoću robotskog sustava, rekao je tijekom prezentacije DJ Seo, potpredsjednik Implanta i suosnivač Neuralinka. Istovremeno je pomoću lutke pokazao kako proces bi mogao funkcionirati.

Razlog za robote-kirurge svodi se na to koliko su te niti sićušne. „Zamislite da uzmete vlas kose sa svoje glave i stavite je u žele prekriven plastičnom folijom, radeći to do određene dubine i preciznosti, i to 64 puta u nekom razumnom roku”, kaže Christine Odabashian, voditeljica Neuralinkovog tima za umetanje hardvera.

Događaj je uglavnom bio tehnička prezentacija uređaja, prikazujući kako je sustav izgrađen, izazove s kojima se tim susreo, kako se tehnologija do sada poboljšala i kako će se dalje razvijati. Istraživači u tvrtki rekli su da razvijaju načine liječenja koji bi mogli pomoći poboljšati/vratiti osjet vida ili povratiti kretanje kod osoba s paralizom.

S tehnološke strane, tvrtka ima ambicije osigurati da se sam uređaj može lako nadograđivati. „Prilično sam siguran da ne biste željeli iPhone 1 u svojoj glavi ako je iPhone 14 dostupan”, prokomentirao je Musk.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava