FCC odbacila 5G prijedlog Dish Networka koji bi mogao poremetiti Starlink internet

Autor: Redakcija
event 24.05.2023.
Foto: Shutterstock

Ambiciozni 5G plan Dish Networka odbacila je američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) zbog zabrinutosti oko mogućih smetnji u Starlinkovim širokopojasnim uslugama.

U jednoglasnom glasovanju 4-0, članovi FCC-a odlučili su da ne dopuštaju zemaljske mobilne usluge u pojasu od 12,2 do 12,7 GHz, ključnim za Starlinkove korisničke terminale.

Starlink, inovativni projekt tvrtke SpaceX, nudi globalnu širokopojasnu pokrivenost mrežom satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (LOE). FCC je zaključila da bi 5G plan koji je predložio Dish Network doveo do problema s ometanjem Starlinkovih satelitskih operacija.

Problem smetnji nastao je zbog korištenja frekvencijskog pojasa od 12 GHz od strane Dish Networka, koji također koristi Starlink za komunikaciju između svojih satelita i korisničkih terminala na Zemlji. SpaceX je izrazio zabrinutost da bi Dishovo korištenje spektra uzrokovalo značajne poremećaje u njegovim uslugama, potencijalno utječući na pristup internetu za korisnike Starlinka.

Odbijanjem plana Dish Networka, FCC ima za cilj odgovoriti na regulatorni izazov upravljanja ograničenim resursima usred sve većih zahtjeva raznih tehnoloških inicijativa. Odluka naglašava važnost očuvanja funkcionalnosti satelitskih širokopojasnih usluga poput Starlinka, koje igraju vitalnu ulogu u pružanju pristupa internetu udaljenim i nedovoljno opsluženim područjima diljem svijeta.

Ova se presuda smatra trijumfom za Starlink i globalnu zajednicu koja ima koristi od njegovih usluga. Štiti pojas od 12 GHz od mogućih smetnji, FCC osigurava mogućnost globalno dostupne internetske usluge, ključne za premošćivanje digitalnog jaza.

U telekomunikacijskom krajoliku koji se stalno razvija, raspodjela resursa, kao što je pojas od 12 GHz, kritičnija je nego ikada. Ovaj slučaj pokazuje stalni izazov s kojim se savezna regulatorna tijela suočavaju u pronalaženju prave ravnoteže između inovacija i poštenog natjecanja.

Starlink naglašava potrebu za otvorenim i konstruktivnim dijalogom među svim dionicima, uključujući tvrtke, regulatore i javnost, kako bi se utvrdilo optimalno korištenje zajedničkih resursa. Kako kažu iz tvrtke, samo se uz takvu suradnju može ostvariti prava svrha tehnologije, a to je povezivanje i uzdizanje svih.

Prošlog lipnja Starlink je pozvao svoje pretplatnike da se suprotstave planu Dish Networka kontaktiranjem FCC-a. Starlink je istaknuo da Dish pokušava zahtijevati prava na pojas od 12 GHz, koji Starlink trenutno koristi za preuzimanje sadržaja. Unatoč tehničkim studijama koje pobijaju Dishove tvrdnje od 2016., Dish je zapošljavao plaćene lobiste koji su pokušali zavarati FCC pogrešnom analizom kako bi prikrili istinu.

Starlink je tvrdio da će Dishov plan učiniti njegove usluge neupotrebljivima za većinu Amerikanaca.

FCC je odbila odobriti prijedlog Dish Network-a za dvosmjernu zemaljsku mobilnu upotrebu velike snage zbog značajnog rizika od štetnih smetnji za postojeće i novonastale usluge, posebice na rastućem satelitskom širokopojasnom tržištu.

Starlink je izrazio zahvalnost svojim pretplatnicima na Twitteru, naglasivši da je FCC ovom odlukom „izglasala zaštitu korisnika brzog satelitskog interneta od štetnih smetnji”.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava