NUŽNE INVESTICIJE

Europa u 5G mora uložiti još 300 milijardi eura

Autor: Redakcija
event 18.05.2021.
Foto: Shutterstock

Europi će trebati još 300 milijardi eura investicija u infrastrukturu kako bi do 2025. godine implementirala 5G mrežu diljem Europske Unije te osigurala ekonomski razvoj.

Konzultantska kuća Boston Consulting Group provela je studiju koja je pokazala da europski telekomi u ovom trenutku nisu spremni na tako brza i velika ulaganja jer su im prepreka i stroga EU pravila te kašnjenje aukcija za dodjelu spektara nužnih za razvoj 5G infrastrukture. S obzirom na brzinu ulaganja u Kini koja u ovom trenutku već ima najveću svjetsku 5G mrežu te nastojanja SAD-a da prestigne Kinu, Europa bi zbog prevelike regulacije i sporosti administracije mogla izgubiti utrku što bi dovelo i do značajnog zaostajanja u globalnoj ekonomskoj utakmici.

Konzultanti stoga preporučuju relaksiranje pravila igre kako bi se telekomunikacijskim tvrtkama omogućila suradnja i zajedničko investiranje u nove tehnologije. Takav bi pristup, naime, smanjio troškove za telekome, a može ga se realizirati kroz novi model vlasništva koji uključuje dobrovoljno dijeljenje infrastrukture. Taj bi pristup omogućio bržu implementaciju 5G tehnologije, ali i izmjenu stečenih znanja, jači razvoj novih rješenja te u konačnici i ograničeniji utjecaj na okoliš.
Na području EU potrebno je pak uložiti još 150 milijardi eura za izgradnju 5G mreže, ali i isto toliko novca potrebno je za dovršavanje nadogradnje fiksne infrastrukture na gigabitne brzine.

Da bi telekome potaknuli na plasman tolike količine novca konzultanti predlažu propis po kojem bi se operaterima omogućilo unovčavanje podatkovnog prometa na njihovim mrežama kako bi sustigli rivale kao što su: Google, Facebook, Microsoft…

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava