AVIOINDUSTRIJA

Europa će uskoro pružati 5G uslugu tijekom leta

Autor: Redakcija
event 28.11.2022.
Foto: Shutterstock

„Nebo više nije granica kada je riječ o mogućnostima koje nudi superbrza povezivost visokog kapaciteta”, izjavio je za europske medije Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Europska unija kaže da će dopustiti putnicima u zračnom prometu da koriste svoje 5G pametne telefone tijekom leta, no nije odredila vremenski okvir za uvođenje.

EU je dodijelila frekvencije za koje tvrdi da neće ometati komunikacije i avioniku za mobilne telefone, što znači da će putnici moći slobodno koristiti svoje telefone kao i obično na većini letova. 5G će omogućiti inovativne usluge za potrošače i mogućnosti rasta za europske tvrtke.

Na nižim nadmorskim visinama putnici će se moći spojiti na standardnu mrežu te koristiti 4G i 5G usluge. Za veće visine (pojedinosti nisu još poznate) zrakoplovne tvrtke moći će postaviti lokalne mreže – tzv. piko ćelije – na svojim zrakoplovima, koje će prikupljati i prenositi 5G podatke na bazne stanice na tlu. Piko ćelije će funkcionirati na frekvencijama od 5 GHz i više, dok će zrakoplovna oprema biti na 4,2-4,4 GHz.

Frekvencije od 5 GHz bit će dostupne za kopnena vozila do ljeta, ali nije poznato kada će i zrakoplovne tvrtke dobiti pristup.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava