POVIJESNI PAKT O RAZMJENI PODATAKA

EU usvojila novi okvir za zaštitu osobnih podataka sa SAD-om

Autor: Redakcija
event 18.07.2023.
Foto: Shutterstock

Dana 10. srpnja 2023. Europska komisija službeno je odobrila novi sporazum sa SAD-om kojim se ponovno omogućuje prijenos osobnih podataka preko Atlantika.

Takozvana odluka o primjerenosti znači da tvrtke mogu slati osobne podatke prikupljene od klijenata u EU-u u SAD bez straha od kršenja zakona EU-a o zaštiti podataka, sve dok djeluju u skladu s osnovnim načelima novog okvira za zaštitu podataka. Ova odluka dolazi nakon opsežnih pregovora između EU-a i SAD-a nakon što je Sud Europske unije (CJEU) 2020. poništio europsko-američki sustav zaštite privatnosti.

Što se tiče obrade podataka web korisnika, Europa ima stroga ograničenja. Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) stupila je na snagu 2018. i postavila stroge smjernice koje tvrtke moraju slijediti kako bi sigurno i odgovorno postupale s korisničkim podacima. Ovaj zakon je primjenjiv na sve države članice EU-a. S druge strane, ne postoji niti jedan savezni zakon o zaštiti podataka koji štiti privatnost svih vrsta podataka u Sjedinjenim Državama.

Ova odluka o primjerenosti osigurava da SAD pruža jednaku razinu zaštite podataka kao i u Europska unija. Odluka dopušta samocertificiranim poduzećima koja sudjeluju u Okviru EU-a i SAD-a za zaštitu podataka i obvezuju se na zaštitu privatnosti da primaju osobne podatke iz EU-a bez potrebe za dodatnim mjerama zaštite. Okvir EU-a i SAD-a za zaštitu podataka rješava sumnje koje je iznio Sud Europske unije, uključujući pristup podacima EU-a od strane američkih obavještajnih službi. Također pruža poboljšane mehanizme pravne zaštite za europske građane u slučaju da se njihovi osobni podaci obrađuju na pogrešan način, uključujući i putem novoosnovanog suda za preispitivanje zaštite podataka (DPRC).

Europska komisija provodit će redovna preispitivanja okvira EU-a i SAD-a za zaštitu podataka u suradnji s predstavnicima europskih tijela za zaštitu podataka i nadležnim tijelima SAD-a.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders izjavio je na konferenciji za novinare da se donošenjem odluke o primjerenosti omogućuje slobodan i siguran protok osobnih podataka iz Europskog gospodarskog prostora u SAD bez dodatnih uvjeta ili autorizacija. Na pitanje o potencijalnim izazovima, povjerenik EU-a izrazio je uvjerenje Komisije u provedbu i obranu sporazuma u svim postupcima koji se mogu pojaviti.

Prema aktivistima za privatnost, ove mjere su nedovoljne jer građani EU-a nemaju istu razinu zaštite prema američkim pravilima o privatnosti kao Amerikanci. „Hoće li okvir biti uspješan ovisit će o tome hoće li europski sudovi smatrati da zaštita osobnih podataka u SAD-u čini dovoljno da bude suštinski istovjetna zaštiti EU-a”, prokomentirao je za Holger Lutz, partner u odvjetničkoj firmi Clifford Chance, za CNBC.

Dodatne informacije o Okviru EU-a i SAD-a za zaštitu podataka i procesu samocertifikacije bit će dostupne na web stranici Ministarstva trgovine SAD-a.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava