EU postigla prekretnički sporazum o regulaciji umjetne inteligencije

Autor: Redakcija
event 11.12.2023.
Foto: Shutterstock

Nakon iscrpnog 36-satnog pregovaračkog procesa u Bruxellesu, pregovarači su uspostavili ključna ograničenja za korištenje umjetne inteligencije u Europi, tvrdeći da ti propisi neće gušiti inovacije niti ometati razvoj budućih europskih lidera umjetne inteligencije.

U povijesnom trenutku za Europsku uniju, države članice i zakonodavci u petak su uspješno postigli revolucionarni sporazum, učvršćujući okvir za regulaciju tehnologija umjetne inteligencije (AI).

Thierry Breton, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište, proglasio je dogovor „povijesnim”, istaknuvši EU kao prvi kontinent koji je uspostavio jasna pravila za korištenje umjetne inteligencije. „Zakon o umjetnoj inteligenciji puno je više od pravilnika – to je platforma za startupove i istraživače iz EU-a da vode globalnu utrku za pouzdanu umjetnu inteligenciju”, naglasio je Breton.

Ubrzani razvoj „Zakona o umjetnoj inteligenciji” potaknut je pojavom ChatGPT-a, chatbota koji je otvorio vrata masovnog tržišta prema generativnoj umjetnoj inteligenciji, krajem 2022. Iako su mogućnosti ChatGPT-a pokazale brzi napredak AI-a, pojavila se zabrinutost u vezi s mogućom zlouporabom tehnologije.

Generativni AI, uključujući Googleov Bard i druge modele kao što su Dall-E, Midjourney i Stable Diffusion, može brzo generirati tekst, slike i zvuk iz svakodnevnih jezičnih naredbi. Bilo je mnogo izazova u početku pregovora, koji su kulminirali 22-satnim maratonom u srijedu, nakon čega je uslijedio dogovor o nastavku pregovora sljedeći dan.

Iako nije utvrđen strogi rok, dužnosnici EU-a bili su nestrpljivi osigurati sporazum prije kraja godine. Europska komisija prvobitno je predložila zakon 2021. s ciljem reguliranja sustava umjetne inteligencije na temelju procjena rizika softverskih modela, pri čemu sustavi s višim rizikom snose veće obveze.

Iako zakon zahtijeva službeno odobrenje država članica i parlamenta, smatra se da je političkim dogovorom od petka nadvladana posljednja značajna prepreka. Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije, pozdravila je Zakon o umjetnoj inteligenciji kao „prvi na svijetu” i „jedinstveni pravni okvir za razvoj umjetne inteligencije u koji možete vjerovati”.

Dok se EU pridružuje drugim globalnim liderima, uključujući SAD i Kinu, u rješavanju problema umjetne inteligencije, izazovi tijekom pregovora bili su usredotočeni na regulaciju sustava umjetne inteligencije opće namjene kao što je ChatGPT. Sporazum uključuje dvostruki pristup sa zahtjevima transparentnosti za sve modele umjetne inteligencije opće namjene i strožim propisima za moćnije modele.

Kontroverzno, sporazum dopušta ograničena izuzeća za daljinski biometrijski nadzor, kao odgovor na brige oko identifikacije lica u javnim prostorima. Međutim, nisu svi zadovoljni ishodom. Kritičari tvrde da bi brzina sporazuma mogla ugroziti njegovu kvalitetu i potencijalno naštetiti europskom gospodarstvu.

EU će uspostaviti Ured AI, novo tijelo povezano s Komisijom, da nadgleda i kažnjava povrede zakona. Ured će imati ovlasti za izricanje kazni u iznosu od sedam posto prometa tvrtke ili 35 milijuna eura, što god je veće.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava