POČINJE ODBROJAVANJE

EU postavila službeni rok za prijelaz na USB-C standard punjača

Autor: Redakcija
event 14.12.2022.
Foto: Shutterstock

Nakon što je Europska unija donijela direktivu kojom će svi elektronički uređaji morati koristiti jedinstveni punjač, utvrđen je i službeni datum nakon kojeg ta direktiva stupa na snagu.

Svi uređaji koji se nađu na tržištu EU nakon 28. prosinca 2024. godine morati biti opremljeni USB-C utorom za punjenje.

Direktiva je objavljena u Službenom listu EU-a i stupa na snagu za dva tjedna, a države članice imat će najviše 24 mjeseca da prilagode nacionalno zakonodavstvo.

Direktiva je, kako su istaknuli iz EU-a, donesena kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada do koje dolazi zbog odbacivanja punjača starije generacije, čiji utori ne odgovaraju utorima na novim uređajima. Prema službenim podacima Europskog parlamenta, neiskorišteni i odbačeni punjači čine oko 11.000 tona e-otpada u Europi godišnje.

Direktivom se također potrošačima omogućuje da biraju hoće li kupiti novi uređaj s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se i minimizira količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu ove direktive procijeniti treba li takva odvojena prodaja postati obvezna.

Odluka o USB-C standardu punjača odnosi se na pametne telefone kao i na druge male elektroničke uređaje koji podržavaju žičano punjenje – kao što su tableti, bežične slušalice, digitalne kamere i ručne konzole za videoigre. Proizvođači prijenosnih računala, pak, imaju više vremena da primijene nova pravila; ako to već nisu učinili, morat će prijeći na USB-C standard do travnja 2026.

Direktiva o uvođenju univerzalnog standarda najveću će promjenu značiti za Apple, koji je dosad odbijao koristiti USB-C poput ostalih proizvođača pametnih telefona i drugih male prijenosne elektronike. Međutim, nedavno su iz Applea potvrdili da planiraju uskladiti svoje proizvode s EU direktivom. Trenutačno nije poznato koji će biti prvi Appleov uređaj koji će podržavati USB-C standard, no nagađa se da bi se to moglo dogoditi već iduće godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava