APPLE POTVRDIO?

iPhone napokon dobiva USB-C utor

Autor: Redakcija
event 27.10.2022.
Foto: Shutterstock

Greg Joswiak izjavio je da će Apple morati ispoštovati nova europska pravila o USB-C-u, istovremeno ih kritizirajući zbog potencijalnih učinaka na elektronički otpad i neugodnosti za korisnike.

Apple je dao svoju najizravniju potvrdu dosad da će plasirati iPhone opremljen USB-C-om sada kada Europska unija nalaže da svi telefoni koji se prodaju u njezinim zemljama članicama koriste ovaj priključak ako imaju fizički punjač.

Na pitanje Joanne Stern iz The Wall Street Journala hoće li tvrtka zamijeniti svoj Lightning kabel, Appleov viši potpredsjednik za svjetski marketing, Greg Joswiak, odgovorio je: „Očito, morat ćemo se pridržavati [zakona]; nemamo izbora.”

Što se tiče vremenskog okvira kada bismo mogli očekivati USB-C na iPhoneu, Joswiak kaže da su Europljani ti koji diktiraju vrijeme za europske kupce.

Trenutačno zakon nalaže da će „svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morati biti opremljeni USB-C utorom za punjenje” do jeseni 2024. godine. Joswiak se nije izjasnio o tome hoće li tvrtka uključiti konektor na telefonima koji se prodaju izvan EU-a.

Međutim, posve je jasno dao do znanja da Apple nije sretan što je zakonski prisiljen na promjenu. Prije nego što je priznao da se tvrtka mora pridržavati zakona, Joswiak je nadugačko objašnjavao kako je Apple kroz povijest radije išao svojim putem i vjerovao svojim inženjerima umjesto da ga zakonodavci tjeraju na usvajanje hardverskih standarda. Naveo je primjere usklađenosti Micro USB-a i slušnih aparata kao situacije u kojima je Apple bio prisiljen udovoljiti proizvoljnim kriterijima.

Također je sugerirao da bi prebacivanje iPhonea s Lightninga na USB-C uzrokovalo mnogo više elektroničkog otpada (e-otpada).

Ipak, značajno je ono što se nije spomenulo: iPhone bez priključka koji se oslanja isključivo na bežično punjenje – nešto što bi teoretski bilo dopušteno. Joswiak nije rekao da tvrtka vaga svoje mogućnosti niti je spomenuo raspravu o načinima izbjegavanja postavljanja USB-C priključka na iPhone.

Umjesto toga, dobili smo rezignirano okolišanje koji dovodi do naizgled neizbježnog zaključka da će USB-C uistinu biti budući priključak za povezivanje i punjenje vašeg iPhonea.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava