ODLUKA

EU odobrila talijanski program potpore uvođenju 5G mreže

Autor: Redakcija
event 26.04.2022.
Foto: Shutterstock

Europska komisija priopćila je u Amsterdamu 25. travnja da je odobrila talijanski program vrijedan dvije milijarde eura za potporu uvođenju 5G mobilnih mreža putem Mehanizma za oporavak i otpornost.

Sukladno s planom, koji će trajati do 30. lipnja 2026., potpora će biti u obliku izravnih bespovratnih sredstava davateljima elektroničkih komunikacijskih usluga – javlja Reuters.

„To će potrošačima i poduzećima omogućiti pristup 5G uslugama visoke kvalitete, pridonoseći gospodarskom rastu zemlje i strateškim ciljevima EU-a u vezi s digitalnom tranzicijom”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager u priopćenju za javnost.

Odluka Europske komisije od iznimnog je značaja; uvođenje i razvoj 5G mreža unutar Europske unije strateška je odluka i bitno je pravovremeno reagirati.

5G je ključan element za globalnu tehnološku, industrijsku i inovacijsku tranziciju velikih razmjera, što predstavlja značajnu priliku za Europu. 5G će omogućiti mnoge poslovne aplikacije sa značajnim potencijalom za gospodarski rast i inovacije u različitim sektorima, uključujući zdravstvo, mobilnost, urbani razvoj, poljoprivredu i medije. Razvoj 5G tehnologija, kako za opremu tako i za aplikacije, ključni je vektor inovacije gdje se danas odlučuje o pobjednicima sutrašnjice.

5G tehnologije pokretač su europske strateške digitalne autonomije. Europska poduzeća koja razvijaju 5G tehnologije, opremu i aplikacije natječu se na globalnom tržištu. Održavanje jake pozicije upravo na tom tržištu bit će ključno za osiguravanje raznolikosti izbora za telekomunikacijske operatere koji postavljaju 5G opremu, čime se podupire europska autonomija i uloga u sektoru.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava