EU odobrila 8 milijardi eura državnih subvencija za istraživanje čipova

Autor: Redakcija
event 12.06.2023.
Foto: Shutterstock

Europska unija dala je odobrenje za istraživačke projekte poluvodiča vrijedne 8 milijardi eura, financirane iz javnih fondova, kao dio svojih napora da ojača domaći lanac opskrbe čipovima u bloku.

Europska komisija objavila je da su ovi projekti, koji uključuju 56 tvrtki iz 19 zemalja, uključujući Norvešku, osigurali ukupno 13,7 milijardi eura u privatnom financiranju, što je rezultiralo zajedničkim ulaganjem od približno 22 milijarde eura.

Odobrenje 68 Važnih projekata od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) označava značajan korak prema cilju EU-a da proizvodi 20 % svjetskih poluvodiča do 2030., kao što je navedeno u predloženom Zakonu o čipovima EU-a predstavljenom početkom 2022.

Plan također omogućuje da vlade pruže financijsku potporu proizvodnim pogonima. Velike tvrtke za proizvodnju poluvodiča kao što su Intel Corp, Infineon Technologies, STMicroelectronics, GlobalFoundries i Wolfspeed već su najavile nova ulaganja u skladu s inicijativom. Osim toga, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) istražuje mogućnost uspostave proizvodnog pogona u Njemačkoj.

Premda su neke tvrtke kritizirale vrijeme koje je bilo potrebno za odobravanje IPCEI projekata, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck pohvalio je odluku, naglašavajući potencijal za jačanje otpornosti, stvaranje vrijednosti i sigurnosti radnih mjesta diljem Europe, posebice s obzirom na sudjelovanje Njemačke u 31 projektu u 11 regija.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava