PAMETNA TVORNICA

Ericsson USA testira autonomni dron povezan s 5G mrežom

Autor: Redakcija
event 05.06.2024.
Foto: Shutterstock

Ovo označava prvi korak prema korištenju bespilotnih letjelica (UAV) u industrijskim okruženjima.

Pametna tvornica američkog Ericssona (USA 5G Smart Factory) lansirala je dokaz koncepta koji koristi autonomni 5G mmWave dron za izvršavanje zadataka u zatvorenom prostoru. U početku fokusiran na autonomne provjere inventara u visokim regalima tvorničkog skladišta, napredna kontrola leta drona, priključna stanica povezana s 5G-om i kamere za prijenos videa uživo omogućuju razna senzorska rješenja unutar namjenske privatne 5G mreže tvornice.

Ovaj dokaz koncepta naglašava integraciju 5G tehnologije u industrijske procese, prikazujući potencijal bespilotnih letjelica za obavljanje autonomnog skeniranja barkodova radi upravljanja inventarom u određenim skladišnim okruženjima. Dron, opremljen procesorom Qualcomm QRB5165 i integriranim 5G milimetarskim valom tvrtke Telit Cinterion, radi na Ericssonovoj end-to-end privatnoj 5G mreži.

Kao jedan od prvih nativno mmWave 5G uređaja u tvornici, dron označava pomak s tradicionalnih žičnih ili Wi-Fi veza na izvornu mmWave 5G povezivost. Ovo eliminira potrebu za vanjskim pristupnicima (eng. gateways) ili hot spotovima, što je bio neophodno u prijašnjim primjenama mmWave 5G tehnologije. 5G vezu drona pokreće Telit Cinterion FN980m mmWave industrijska M.2 podatkovna kartica sa sustavom Snapdragon X55 5G Modem-RF, prikladnim za industrijsku upotrebu visokih performansi i s intenzivnom propusnošću.

Iako je test 5G drona trenutačno samo dokaz koncepta i nije namijenjen za zadovoljavanje trenutnih potreba američke 5G pametne tvornice, on demonstrira potencijal 5G uređaja koji su izvorno komercijalno spremni za mmWave radi upravljanja skladišnim inventarom.

Carlos H. Torres, voditelj Industrije 4.0 u Ericssonovoj američkoj 5G Smart Factory, izjavio je: „Ova uspješna demonstracija pomaže u postavljanju temelja za buduću integraciju dronova s ​​5G pogonom u industrijskim okruženjima, posebno za upravljanje zalihama. Također naglašava Ericssonovu predanost unaprjeđenju ekosustava nemobilnog širokopojasnog pristupa.”

Dev Singh, potpredsjednik poslovnog razvoja u Qualcomm Technologies, komentirao je: „Naše 5G mmWave i dron tehnologije imaju potencijal transformirati upravljanje inventarom. Ovaj uspješan dokaz koncepta s Ericssonom, Dronusom i Telit Cinterionom pokazuje praktične primjene u industrijskom okruženju. Radujemo se poboljšanju učinkovitosti i produktivnosti u budućnosti.”

Marco Ballerini, glavni izvršni direktor i osnivač partnerske tvrtke Dronus, izrazio je ponos zbog suradnje, ističući: “To što nas je odabrao lider u 5G-u kao što je Ericsson potvrđuje našu predanost istraživanju i razvoju, što nam omogućuje da se istaknemo u konkurentnom sektoru dronova.”

Ova inicijativa naglašava potencijal 5G tehnologije u poboljšanju industrijskih operacija, s obećavajućim implikacijama za budućnost upravljanja inventarom i šire.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava