NAJBRŽA VEZA

Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli brzinu od 1 Gbps na 5G mreži – najveću ikad

Autor: Redakcija
event 31.01.2022.
Foto: Shutterstock

Ericsson, Telstra i Qualcomm postigli su najveću 5G brzinu ikad – uplink brzine od gotovo 1 Gbps. Ovaj test proveden na komercijalnim mrežama u australskom Queenslandu pokazatelj je koliko daleko, odnosno brzo može ići 5G mreža.

Upravo su brzina i sigurnost veze ključ uspjeha implementacije 5G tehnologije jer se korisnicima mora ponuditi osjetna razlika u performansu kako bi uložili u kupovinu uređaja koji nude kompatibilnost s mrežom nove generacije.

“Nastavljamo težiti novim i inovativnim načinima poboljšanja učinka 5G-a na krajnje korisnike. Brzina od gotovo 1 Gbps posljednja je u nizu 5G prekretnica koje smo postigli u suradnji s Telstrom i Qualcommom. To znači da korisnici mogu uživati u znatno poboljšanim iskustvima iz aplikacija u kojima brže vrijeme učitavanja čini razliku”, rekla je Sibel Tombaz, voditeljica linije proizvoda 5G RAN u Ericssonu.

Pritom se koristilo tehnologije svih triju kompanija – Telstrina mreža, Ericssonov New Radio-Dual Connectivity (NR-DC) i testni pametni telefon pogonjen s Qualcomm Snapdragon X65 5G Modem-RF System.

Što se ostalih tehničkih specifikacija tiče, brzina je postignuta kombiniranjem srednjeg i visokog opsega, odnosno, milimetarskog “vala” (eng. milimeter wave), kojim se može u potpunosti iskoristiti spektar. Za demo potrebe koristio se NR-DC softver s UL 4CC CA (eng. uplink four-component carrier aggregation). Poseban je po tome što su četiri susjedna nositelja od 100MHz kombinirana, a to rezultira većim brzinama podataka.

Inače, ovaj trojac je 2016. probio granicu od 1 Gbps brzine na 4G, u siječnju prošle godine postavili su „download” rekord za 5G i sad je uslijedio ovaj uspjeh.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava