USPJEH ZA KRAJ TREĆEG KVARTALA 2023.

Ericsson Nikola Tesla zabilježio gotovo dvostruko veću neto dobit

Autor: Redakcija
event 27.10.2023.
Foto: Shutterstock

„U prvih devet mjeseci 2023. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je solidne poslovne rezultate, čime smo pokazali našu otpornost i snagu da kvalitetno odgovorimo na izazove i nove poslovne prilike. Prihodi od prodaje bilježe blagi porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”, izjavila je predsjednica kompanije Gordana Kovačević.

Ericsson Nikola Tesla, vodeći hrvatski pružatelj ICT rješenja, izvijestio je o značajnom porastu konsolidirane neto dobiti od 94,6 posto na godišnjoj razini u prvih devet mjeseci 2023. godine, dosegnuvši 20,5 milijuna eura (21,7 milijuna dolara).

Predsjednica Uprave Gordana Kovačević istaknula je da su prihodi od prodaje ostvarili blagi porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 205,9 milijuna eura, ponajprije potaknuti kontinuiranim rastom prihoda od usluga za Ericsson, što je nadoknadilo pad prihoda na domaćem i drugim izvoznim tržištima.

U ukupnim prihodima od prodaje domaće tržište čini 39,1 %, usluge matičnoj kompaniji Ericsson 50,8 %, a ostala izvozna tržišta čine 10,1 % ukupnih prihoda.

Bruto marža porasla je na 14 posto, što značajno poboljšanje u odnosu na devet posto koliko je zabilježeno u istom razdoblju prošle godine, većinom zbog promjena u strukturi prodaje i fokusa na operativnu učinkovitost i upravljanje troškovima.

Tvrtka je ostvarila operativnu dobit od 24,7 milijuna eura, što predstavlja rast od 81,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, prvenstveno zahvaljujući znatno višoj bruto dobiti i primitku naknade putem police osiguranja koja pokriva političke rizike.

Prodajni i administrativni troškovi ostali su dosljedni u odnosu na prošlu godinu te iznose 8,59 milijuna eura, a njihov udio u prihodima od prodaje ostao je na istoj razini od 4,2 posto.

Dok je novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio -2,4 milijuna eura, za razliku od pozitivnih 8,6 milijuna eura prijavljenih u prvih devet mjeseci 2022., ova se promjena pripisuje dinamici plaćanja kupaca i kašnjenjima u konačnoj provedbi projekata. Ericsson Nikola Tesla predviđa povratak na pozitivan novčani tok do kraja godine.

Dionice tvrtke zabilježile su porast od 4,35 posto, dosegnuvši 204 eura na Zagrebačkoj burzi u srijedu do 11 sati po lokalnom vremenu, pokazuju podaci burze.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava