Ericsson Nikola Tesla otvorio ured u Rijeci – ICT stručnjaci govore o budućnosti u Hrvatskoj

Autor: Redakcija
event 08.06.2022.
Foto: Shutterstock

Ericsson Nikola Tesla otvorio je u ponedjeljak vrata svog riječkog ureda, pozivajući stručnjake STEM područja iz obližnjih županija da ostanu raditi u Hrvatskoj i paralelno surađivati s cijelim svijetom, priopćeno je iz kompanije.

Nakon Zagreba, Splita i Osijeka, tvrtka Ericsson Nikola Tesla otvorila je ured u Rijeci te planiraju zaposliti više desetaka ljudi iz ICT i STEM područja.

„Otvorenje ureda u Rijeci predstavlja još jedan korak u razvoju naše kompanije. Vjerujem da će naš riječki ured brzo rasti i postati, kao i druge naše lokacije, hub ICT eksperata koji će radom na najnovijim tehnologijama i razvojem suvremenih ICT rješenja, proizvoda i usluga pridonositi digitalnoj transformaciji Hrvatske”, istaknula je predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.
Dodala je da su za taj ured već zaposlili nekoliko ICT stručnjaka, a vrata su i dalje otvorena za stručnjake STEM područja iz Rijeke, Istre i Primorsko-goranske županije, koji sada imaju priliku ostati raditi u Hrvatskoj te istovremeno surađivati s cijelim svijetom.

ERNT inače broji više od 3500 zaposlenika, pri čemu ondje radi najveći broj softver dizajnera u Hrvatskoj – njih 1800.

Ivo Zubčić razvojni je inženjer i posao može naći bilo gdje u svijetu, no ipak je odlučio ostati u Rijeci. „Plaća je bitan segment života, tako da je ona isto odlučivala o tome hoću li prihvatiti ovo radno mjesto ili ne. Definitivno je zadovoljavajuća, ali [isto tako su i] sve druge stvari, od kolegijalnosti drugih kolega, jednog ljudskog pristupa”, izjavio je za RTL.

Prosječna hrvatska plaća u IT sektoru iznosi 12.600 kuna, a iskusni programeri zarađuju i preko 19 tisuća kuna. Plaće rastu kako raste potražnja za takvim stručnjacima, kojih nema dovoljno. „Kao primjer mogu reći da je Europa postavila cilj do 2030. da od današnjih 8,4 milijuna ICT stručnjaka narastu do preko 20 milijuna. Stoga isto tako digitalna Hrvatska treba izuzetno velik broj stručnjaka u ICT-u”, objašnjava Predsjednica Uprave.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da je Rijeka vodeći smart city u Hrvatskoj te da je odavno prepoznao potrebu razvoja i daljnjeg istraživanja pametnih tehnologija u cilju stvaranja novih ili poboljšanih proizvoda i procesa, povećanja konkurentnosti gospodarstva te otvaranja novih radnih mjesta.

Međutim, poticaj da ostanu Hrvatskoj nisu samo plaće, već i mogućnost da razvijaju svoju inovativnost. Primjerice, Barbara Pavelić Grbić, menadžerica za cloud mreže u Ericssonu, navodi: „Ideja je da se prostor, bilo to skladište, tvornica ili neki drugi prostor pokrije 5G mrežom. Ovo je primjer jedne od stvari koju onda može takva organizacija napraviti; znači, automatizirana inventura nekakvog skladišta ili prostora, ubrzana, bez dana u kojima se ne može raditi zbog inventure.”

Na svečanom otvorenju riječkog ureda, ERNT je potpisao ugovor s Filozofskim fakultetom u Rijeci o suradnji na projektu Razvoj suvremenih komunikacijskih tehnologija u komercijalnim aplikacijama i industriji, što je, kako naglašavaju iz kompanije, „primjer idealne sinergije za multidisciplinarno iznalaženje tehnoloških rješenja”.

Osim kroz partnerstva s akademskom zajednicom, Ericsson Nikola Tesla i kroz druge projekte doprinosi digitalnom i održivom razvoju Rijeke i šire lokalne zajednice te pomaže u ostvarenju ciljeva klimatske neutralnosti i zelene tranzicije Hrvatske. Već nekoliko godina sudjelujemo u projektu CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove. Projekt je sufinanciran sredstvima EU fondova te podrazumijeva partnerstvo u inovacijskom klasteru koji povezuje gospodarske subjekte i istraživačke institucije na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima. Naša kompanija sudjeluje na tri projekta: Connected Traffic, 4D Inteligentna infrastruktura i Modesty.

Gordana Kovačević
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava