VIDEO / Gordana Kovačević:

Ericsson Nikola Tesla je predvodnik po izvozu znanja i jaka podrška razvoja 5G mreže

Autor: Redakcija
event 27.02.2022.
Foto: Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ericsson Nikola Tesla je tijekom 2021. godine povećao poslovne prihode od prodaje za devet posto na čak 2,204 milijardi kuna.

Bruto dobit iznosila 254,3 milijuna kuna što je 46 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit iznosila je 177,3 milijuna kuna, što je porast od 88 posto u odnosu na prethodnu godinu.

„U Ericsson Nikola Tesla Grupi 2021. pamtit ćemo kao još jednu godinu u kojoj smo se uz puno umijeća, znanja i predanosti učinkovito nosili sa zdravstvenim, ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije te u kojoj smo, unatoč svim izazovima, uključujući poremećaje u globalnom opskrbnom lancu kao i političku i ekonomsku situaciju na nekim tržištima, ostvarili izvrsne poslovne rezultate. Na rezultate kompanije značajan pozitivan utjecaj imali su strateški višegodišnji ugovori koje smo potpisali s kupcima na hrvatskom i izvoznim tržištima tijekom zadnje dvije godine, nove odgovornosti koje su od Ericssona dodijeljene našem R&D centru i ostalim ekspertnim centrima za cjelovita rješenja i usluge, kvaliteta i inovativnost naših stručnjaka kao i kontinuirani fokus na nova područja za rast te transformacijske procese u  kompaniji“, ističe predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Prema njezinim riječima rezultati pokazuju da su rizike  većinom uspjeli otkloniti ili ublažiti, a nastavili su graditi inovativnu organizacijsku kulturu visokih performansi i investirati u budućnost.

„ U 2021. godini ostvarili smo rast prihoda na svim tržištima. S više od milijardu kuna prihoda ostvarenih na inozemnim tržištima naša je Grupa i dalje visoko na ljestvici najuspješnijih hrvatskih izvoznika te predvodnik kada je riječ o izvozu znanja“, komentirala je Gordana Kovačević.

Kvalitetnom isporukom inovativnih rješenja, proizvoda i usluga nastavili smo jačati suradnju s našim strateškim partnerima u sva tri naša poslovna područja – operatorskom segmentu, segmentu razvoja ICT rješenja za Industriju i društvo kao i u prodaji usluga za Ericsson i druge, pojašnjava Gordana Kovačević.

U operatorskom segmentu najznačajniji događaj protekle godine bila je javna dražba za dodjelu  frekvencijskog spektra za 5G mrežu, koja je dala zamah implementaciji 5G tehnologije u Hrvatskoj. Ericsson Nikola Tesla Grupa kao isporučitelj rješenja, opreme i usluga za 5G, pružio je veliku podršku svojim strateškim partnerima, operatorima HT-u i A1 Hrvatska, tvrde u kompaniji.

Kao što neovisna međunarodna testiranja iz godine u godinu pokazuju,  mreže njihovih kupaca među najboljima su u svijetu što potvrđuje da su prepoznati kao pouzdan partner koji kupcu pruža najbolje korisničko iskustvo na kvalitetnoj i sigurnoj infrastrukturi, stoji u priopćenju iz kompanije.

Značajan doprinos ostvarenju rezultata u operatorskom segmentu dala je tvrtka kćer Ericsson Nikola Tesla Servisi koja je uspješno realizirala dogovorene ciljeve na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture pri čemu ističu dovršetak izgradnje FTTH priključaka za više od 100.000 kućanstava.

„Na naše ukupne poslovne rezultate pozitivno su utjecali i rezultati u poslovnom segmentu Industrija i društvo gdje smo intenzivno radili na projektima u području e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti te na brojnim inovativnim rješenjima za Industriju 4.0, a također smo napravili i značajni iskorak u područje e-okoliša. Na izvoznim tržištima treba istaknuti ugovore s našim dugogodišnjim partnerima u operatorskom segmentu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bjelorusiji i na Kosovu. U segmentu ICT rješenja za Industriju i društvo naš trenutno najveći izvozni projekt je isporuka nacionalne zdravstvene IT platforme za Bjelorusiju. Projekt se odvija u skladu s planom, no izazovna politička situacija na pojedinim tržištima, poput bjeloruskog, nastavlja se i u trenutku izvještavanja stoga aktivno pratimo razvoj situacije i kontinuirano procjenjujemo rizike kako bismo pravovremeno reagirali na moguće izazove“, ističe Gordana Kovačević.

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, a njihov R&D centar kao i drugi ekspertni centri nastavljaju znanjem i radom naših stručnjaka graditi pozitivnu percepciju u globalnoj korporaciji  i pridonositi rezultatima naše kompanije. Najveći softverski dizajn centar u Hrvatskoj nalazi se upravo u Ericssonu Nikoli Tesli u kojem na razvoju najnovijih tehnologija radi više od 1700 stručnjaka i koji ima potencijal za daljnji rast.

Zahvaljujući povjerenju investitora u kvalitetu i stabilno poslovanje kompanije te važnosti ICT industrije, a unatoč svim neizvjesnostima i oscilacijama na tržištu kapitala, dionica Ericssona Nikole Tesle na razini cijele godine zabilježila je rast od 22,67 posto.

I u prošloj godini nastavljena je vrlo dobra suradnja s tehničkim i drugim fakultetima zahvaljujući kojoj više od 150 studenata ima priliku svakodnevno učiti i razvijati svoje vještine kroz sudjelovanje u ENT-ovim razvojno istraživačkim projektima.

“Tijekom 2021. godine tim Ericsson Nikola Tesla Grupe osnažen je s preko 400 novih zaposlenika, uglavnom visoko obrazovanih stručnjaka iz STEM područja tako da sada u našoj Grupi radi oko 3500 zaposlenika. Stručnjaci s ICT kompetencijama i interesom za rad na zanimljivim poslovima i najnovijim tehnologijama, prije svega na razvoju softvera, dobrodošli su u našu kompaniju. U 2022. godini očekujemo daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima što našoj kompaniji otvara  nove prilike na tržištu. Nastavit ćemo investirati u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja te vlastitu digitalnu transformaciju. Kao i do sada ulagat ćemo u razvoj znanja i vještina naših zaposlenika koji su ključni za naš uspjeh te otvarati nova radna mjesta. Tako osiguravamo uspješno i dugoročno održivo poslovanje naše kompanije te doprinosimo ostvarenju ciljeva EU u digitalnom desetljeću. Imajući na umu značaj ICT-a kao temeljne digitalne infrastrukture umreženog društva, pozitivni smo oko daljnjeg razvoja naše industrije te uloge koju Ericsson Nikola Tesla Grupa ima u tom procesu. Uz prilike koje donosi, 2022. godina bit će izazovna zbog političkih i ekonomskih nestabilnosti, poremećaja u lancu opskrbe, značajnih povećanja cijena energenata, materijala, sirovina i usluga te će zahtijevati veliko znanje, liderstvo i snažan fokus na strateške odrednice kompanije. Ostajemo i dalje fokusirani na upravljanje rizicima, profitabilnost i novčani tok te na društveno odgovorno poslovanje. Maksimalno ćemo se truditi da i nadalje budemo učinkoviti i uspješni kako u prevladavanju izazova tako i u realizaciji novih poslovnih prilika. Ostvarenje odličnih poslovnih rezultata u 2021. godini motivira nas da nastavimo putem izvrsnosti u svemu što radimo“, zaključila je Gordana Kovačević.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava