TELEKOMI

Ericsson i Deutsche Telekom isprobavaju održive 5G stanice

Autor: Redakcija
event 24.05.2022.
Foto: Shutterstock

Ericsson je udružio snage s Deutsche Telekomom kako bi unaprijedio korištenje obnovljive energije za pogon 5G baznih stanica. Prva lokacija nalazi se u Njemačkoj.

Prelazak na obnovljive izvore energije nikada nije bio od veće važnosti. Osim što smanjuju negativni utjecaj na okoliš, obnovljivi izvori pomažu da se odmaknemo od nabave fosilnih goriva od nacija koje taj novac koriste za pogon svojih ratnih strojeva.

Heather Johnson, potpredsjednica Ericssona odgovorna za održivost i društvenu odgovornost, kaže: „U Ericssonu smo predani suradnji s našim klijentima kako bismo im pomogli u smanjenju emisija ugljika. Ovo partnerstvo izvrstan je primjer kako to postižemo kroz našu vrhunsku energetski učinkovitu opremu, kojom se može u potpunosti upravljati pomoću održive energije.”

Ericsson i DT transformirali su aktivnu 5G stanicu u bavarskoj općini Dittenheim za korištenje održive energije.
Lokacija je već djelomično pogonjena solarnim panelima otkako je otvorena prije više od godinu dana. Stanica raspolaže 12 četvornih metara solarnih modula, a pridružena joj je i vjetroturbina koja može proizvesti do pet kilovata dodatne energije. Bez obzira na vremenske uvjete, stanica bi trebala imati pristup održivoj energiji.

Rješenje koje je dizajnirao Ericsson služi za optimizaciju napajanja i potražnje kako bi se ostvario maksimalni potencijal energije sunca i vjetra. Sustav teoretski omogućuje samostalan rad stanice bez korištenja njezine kabelske veze s električnom mrežom.

Leif Heitzer, viši potpredsjednik odjela za tehnološko vodstvo i ekonomiju u Deutsche Telekomu, naglasio je da je osiguravanje integriranog upravljanja „čistim, učinkovitim i pouzdanim izvorima energije” ključno za održiv rad mobilnih stanica. Nadalje je prokomentirao: „Zajedno s inovativnim partnerima, u pokusima istražujemo kako možemo primijeniti inteligentna rješenja i mogućnosti za optimizaciju potrošnje i kontrole energije na mobilnim lokacijama.”

Telekomi-partneri tvrde da se u vjetrovitim danima generiralo više obnovljive energije nego što je potrošeno pri radu lokacije. Više zagađujući dizel generator čuva se kao rezerva za hitne slučajeve, no cilja se na integraciju dodatnih izvora energije poput gorivih ćelija „u bliskoj budućnosti”.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava