Dugoočekivane naočale Vision Pro Mixed Reality, 15-inčni MacBook Air, iOS 17 i drugi uzbudljivi novi uređaji i mogućnosti iz Applea

Autor: Redakcija
event 06.06.2023.
Foto: Shutterstock

Ovogodišnja Svjetska konferencija za developere (WWDC) u organizaciji tvrtke Apple donijela je mnoge zanimljive novosti…

Najveća pozornost bila je usmjerena na Appleove dugo iščekivane naočale za mješovitu stvarnost – Vision Pro – koje kombiniraju iskustva virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR), spajajući stvarni i digitalni svijet kako za korisnika tako i za promatrače. Vision Pro ima jednu staklenu traku na prednjoj strani i uključuje M2 i R1 čipove za procesiranje. Uključuje kotačić zvan digital crown za neprimjetan prijelaz između AR i VR mogućnosti, prostorni zvuk kroz ugrađene zvučnike i vanjsku bateriju s vijekom trajanja od dva sata. Međutim, Vision Pro dolazi po vrtoglavoj cijeni od 3.499 dolara i neće biti dostupan prije početka sljedeće godine.

Apple je također predstavio visionOS, novi operativni sustav posebno dizajniran za slušalice Vision Pro. Ovaj OS omogućuje korisnicima interakciju s virtualnim aplikacijama i ikonama slojevitim nad stvarnim svijetom, koristeći praćenje očima, geste rukama i glasovne naredbe. Vision Pro slušalice omogućuju korisnicima korištenje raznih izvornih Appleovih aplikacija, uključujući Safari, FaceTime, Fotografije, Glazbu itd. Također se može koristiti kao vanjski zaslon za Mac računala, nudi mogućnosti igranja igrica kroz Apple Arcade i može snimati video zapise.

Uz Vision Pro, Apple je najavio novi MacBook Air s većim zaslonom od 15,3 inča, što ga čini „najtanjim” prijenosnim računalom od 15 inča na svijetu. Ovaj ažurirani MacBook Air teži nešto više od kilograma, može se pohvaliti s do 18 sati trajanja baterije i uključuje web kameru od 1080 piksela. Već se sada može naručiti po cijeni od 1299 dolara, a službeno će biti pušten u prodaju sljedeći tjedan.

Apple je također predstavio nadograđene verzije svojih desktop uređaja, Mac Studio i Mac Pro, oba pokretana novim M2 Ultra čipom. Ovi uređaji nude značajna poboljšanja performansi s opcijama do 24-jezgrenog CPU-a i do 76-jezgrenog GPU-a. Mac Studio kreće od 1.999 dolara, a Mac Pro od 6.999 dolara te pruža mogućnosti za proširenje PCIe.

U području softvera, Apple je predstavio novu aplikaciju za iOS pod nazivom Journal, usmjerenu na promicanje mentalnog zdravlja, koja dopušta korisnicima da sigurno bilježe svoje misli i iskustva. Bit će dostupna za download kasnije ove godine.

Nadolazeći operativni sustav iOS 17 donosi nekoliko novih značajki, uključujući način rada StandBy, transkripciju za glasovne poruke, značajku Check In usmjerenu na sigurnost koja vam omogućuje dijeljenje vaše lokacije te mogućnost jednostavnog dijeljenja kontakt podataka s drugim korisnicima iPhonea putem opcije NameDrop.

Novi iPadOS 17 uvodi interaktivne widgete za brzi pristup aplikacijama i značajkama, ažuriranje PDF mogućnosti aplikacije Notes te dodaje personalizirani zaključani zaslon i aplikaciju Health. MacOS Sonoma dobiva vizualne nadogradnje, uključujući widgete za radnu površinu i pokretne čuvare zaslona, dok je preglednik Safari dobio mogućnost prikvačivanja web aplikacija na Dock i stvaranja profila za različite sesije pregledavanja. Widgeti se također vraćaju u watchOS 10, omogućujući korisnicima da pregled raznih informacija na svojim Apple satovima.

Apple je također predstavio novi mod za igre za macOS, koji će dati prioritet GPU-u i CPU-u tijekom gaminga, i najavio dolazak igara kao što je Death Stranding na platformu.

Konačno, vrijedno je napomenuti da će FaceTime uskoro biti dostupan na Apple TV-u, koristeći iPhoneovu Continuity Cameru kako bi vam omogućio da vidite i komunicirate s ljudima s kojima se sastajete sa svog televizora služeći se iPhone uređajem umjesto web kamere. Osim toga, značajka Center Stage jamčit će vam da ste u kadru u svakom trenutku.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava