Digital Realty i Blackstone najavili zajedničko poduzeće za data centre vrijedno 7 milijardi dolara

Autor: Redakcija
event 08.12.2023.
Foto: Shutterstock

Vodeći globalni pružatelj rješenja za data centre neovisne o oblaku i operatoru, udružio se s tvrtkom Blackstone u svrhu razvoja 4 kampusa hiperskalnih data centara u Frankfurtu, Parizu i Sj. Virginiji.

Fondovi povezani s Blackstoneom, specijalizirani za infrastrukturu, nekretnine i taktičke mogućnosti, vodit će zajedničko poduzeće, pridonoseći približno 700 milijuna dolara početnog kapitala za stjecanje 80 % vlasničkog udjela, dok će Digital Realty zadržati 20 % udjela.

Predviđeno je da će ti projekti podržati oko 500 megavata (MW) ukupnog IT opterećenja nakon potpune izgradnje svih kampusa. Ova četiri kampusa hiperskalnih data centara, s procijenjenim troškovima razvoja od 7 milijardi USD u sljedećih nekoliko godina, olakšat će izgradnju 10 data centara, koji će se moći pohvaliti potencijalnim kapacitetom IT opterećenja od približno 500 MW. Trenutno je 46 MW u izgradnji i 33 % unaprijed iznajmljeno. Preostali kapacitet zemljišta je u različitim fazama predizgradnje i razvijat će se na temelju zahtjeva kupaca. Predviđa se da će oko 20 % ukupnog potencijalnog IT kapaciteta biti isporučeno do 2025., a ostatak se očekuje 2026. i kasnije.

Digital Realty će nadzirati razvoj i svakodnevni rad zajedničkog poduzeća, uz uobičajene naknade za svoje usluge. Suradnja s tvrtkom Blackstone, najvećim svjetskim upraviteljem alternativnom imovinom, omogućuje Digital Realtyju da zadovolji sve veću potražnju klijenata hiperskale pristupanjem značajnom privatnom kapitalu.

Andy Power, predsjednik i glavni izvršni direktor Digital Realtyja, izrazio je entuzijazam oko partnerstva s Blackstoneom, navodeći strateško ubrzanje monetizacije gotovo 20% njihove vodeće banke zemljišta u industriji. Greg Wright, glavni investicijski direktor tvrtke Digital Realty, istaknuo je partnerstvo kao rezultat rekordne godine recikliranja kapitala i naglasio promjenu u njihovoj strategiji financiranja kako bi diverzificirali izvore kapitala i ojačali bilancu.

Jon Gray, predsjednik i glavni operativni direktor Blackstonea, istaknuo dosad neviđeni porast potražnje za data centrima, potaknut usvajanjem clouda i AI revolucijom. Opisao je ovu transakciju kao primjer Blackstoneove predanosti ulaganju u digitalnu infrastrukturu, smatrajući je jednom od njihovih investicijskih tema s najvećim uvjerenjem.

Zajedničko poduzeće trebalo bi se uspostaviti u dvije faze tijekom prve polovice 2024., ovisno o regulatornim odobrenjima i drugim uobičajenim uvjetima sklapanja poslovanja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava