NOVO IZ NOKIJE

Debitirao prvi 5G automatizirani dron-u-kutiji s oznakom CE

Autor: Redakcija
event 05.05.2023.
Foto: Shutterstock

Certificiran da ispunjava sigurnosne zahtjeve Europske unije, proizvod Nokia Drone Networks povezuje se putem javnih i privatnih 4G/LTE i 5G mreža radi poboljšanja sagledavanja situacije za djelatnike hitnih službi i druge profesionalce.

Nokia nudi CE certificirani dron-u-kutiji (DIB) po principu „ključ u ruke”, dizajniran da zadovolji rastuće zahtjeve organizacija uključujući agencije za javnu sigurnost, pametne gradove, građevinarstvo, energetiku i obranu.

Nokia Drone Networks se proizvodi u Europi i sastoji se od Nokia dronova, priključne stanice, dvostruke gimbal kamere i edge cloud obrade pomoću Nokia MX Industrial Edge (MXIE). Povezivanjem preko javnih i privatnih 4G/LTE i 5G mreža korisnici će imati koristi od najveće pouzdanosti. Korištenje tehnologija mobilne veze također nudi veće brzine prijenosa podataka i nižu latenciju – omogućujući protok više podataka nego putem Wi-Fi mreže. Operacije izvan vidnog polja (BVLOS) s kinetičkim pozicioniranjem u stvarnom vremenu (RTK) poboljšavaju informiranost o stanju. Spajanje s dvostrukim modemom omogućuje Nokijinim dronovima da se istovremeno povežu na više mreža, u skladu s redundancijom sustava koju obično zahtijevaju regulatorna tijela u zrakoplovstvu.

Dronom se može daljinski upravljati za aktivnosti traganja i spašavanja te za procjenu štete u opasnom okruženju. Nokia dronovi također se mogu programirati za upravljanje autonomnim redovnim letovima u svrhu, primjerice, dodatne sigurnosti na velikim događanjima ili redovitih inspekcijskih pregleda opreme na daljinu. Priključna stanica štiti dron i korisni teret (kao što su senzori ili dvostruka gimbal kamera) od vanjskih opasnosti i vremenskih nepogoda dok istovremeno daljinski puni dron kako bi bio spreman za sljedeći let.

Kada se koriste u kombinaciji s rješenjem Nokia MXIE, podaci iz Nokijinih dronova mogu se prikupljati i obrađivati u stvarnom vremenu u oblaku na rubu mreže (eng. edge cloud). Otvoreni API okvir omogućuje agencijama i poduzećima ugradnju unaprijed integriranih aplikacija i sustava Nokije i trećih strana te iskorištavanje sve većeg broja uvjerljivih slučajeva javne sigurnosti i upotrebe Industrije 4.0 za automatizaciju dronova, uključujući identifikaciju objekata, praćenje i mrežna mjerenja.

Nokia i New York Power Authority već su demonstrirali uporabu Nokia Drone Networks, povezanog preko privatnog LTE-a, za pregled dalekovoda.

Thomas Eder, voditelj Odjela ugrađenih bežičnih rješenja u Nokiji, rekao je:

Naša je misija preoblikovati tržište industrijskih UAV (bespilotnih letjelica), pružajući poboljšanu informiranost o stanju za pomoć u traganju i spašavanju, nadzoru i drugim operacijama UAV-a u širokom spektru industrije. Nokia Drone Networks dizajniran je kako bi zadovoljio zahtjeve za upravljanjem na daljinu regulatornih tijela za zrakoplovstvo kao što su EASA u Europi i FAA u Sjedinjenim Državama. To će nam pomoći da odgovorimo na rastuće zahtjeve tržišta kao dobavljač po principu „ključ u ruke” s rješenjem dizajniranim i proizvedenim u Europi. Jedinstveni skup značajki koji omogućuje integraciju Nokijinih dronova s aplikacijama trećih strana pomoći će transformaciji dronova, omogućujući im da se koriste kao leteća platforma za prikupljanje podataka koja iskorištava pouzdanu 4G i 5G povezivost edge clouda.

Ovisno o postavljenoj konfiguraciji, Nokia dronovi pružaju više od 50 minuta leta i pokrivaju udaljenosti veće od 30 km zahvaljujući jedinstvenoj hardverskoj arhitekturi, integriranim softverskim inovacijama i 4G/5G povezivosti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava