Inovacije uslijed pandemije

CES u znaku COVID tehnologije

Autor: Redakcija
event 18.03.2021.
Shutterstock

Pandemija je učinila svoje pa ni najveći godišnji gadget sajam Consumer Electronics Show CES ove godine nije postojao u fizičkom svijetu, što je ujedno i njegovo prvo Internet izdanje u povijesti. Atraktivne izložbene prostore u Las Vegasu zamijenile su online video prezentacije, predavanja i paneli.

Čak 1.800 tvrtki preko streaming videa prezentiralo je svoje nove, naprednije i inovativne proizvode odnosno tehnologije za 150.000 sudionika širom svijeta. U najavi su novi trendovi u tehnologiji, a koji odražavaju burnu godinu koja nam je prethodila. Sve je u znaku COVID tehnologije, odnosno razvoja robota i uređaja povezanih s COVID-om pa su predstavljeni proizvodi koji olakšavaju rad od kuće, rast upotrebe 5G tehnologije i umjetnu inteligenciju, ali i TV uređaji koji se mogu saviti ili čak postati prozirni.

COVID tehnologija

Tehnologija za borbu protiv koronavirusa ove će godine doživjeti snažnu ekspanziju. Nekoliko tvrtki je već prezentiralo robote za dezinfekciju. LG je predstavio autonomnog UV-C svjetlosnog robota dizajniranog za zračenje virusa na površinama koje se učestalo diraju. (Iako se COVID-19 u velikoj mjeri prenosi kapljično – zrakom, mnoge kompanije i ustanove su uvele i obaveznu redovitu dezinfekciju prostora.) U tu svrhu LG je promovirao nosivi pročistač zraka i prijenosni pročistač zraka pomoću kojih možete pročistiti zrak u automobilu ili uredu. Oboje imaju ventilatore i HEPA filtere. Tvrtka AirPop predstavila je pak Active + Smart Mask koja nadzire vaše disanje i kvalitetu zraka oko vas. Nekoliko tvrtki nudi beskontaktne uređaje i inventar. Kohler i Toto izložili su beskontaktne umivaonike i toalete koji se automatski uključuju, isključuju ili otvaraju te ispiru mahom ruke ispred senzora ili koristeći glasovnog asistenta.

TV novog doba

Svake godine veliki proizvođači televizora predstavljaju atraktivnu tehnološka rješenja koja imaju mogućnost integracije u TV uređaje, iako uglavnom nije riječ o tehnologijama koje će uskoro ugraditi u televizore dostupne širokoj potrošnji. Uz sve veće, svjetlije i oštrije TV uređaje, LG Display je predstavio i „pametni krevet” koji uključuje 55-inčni prozirni TV koji se diže iz okvira kreveta. Druga verzija prozirnog televizora dizajnirana je za restorane, gdje gosti mogu istovremeno pregledavati jelovnik i gledati kuhara koji priprema hranu. LG je najavio i savitljivu verziju 48-inčnog zaslona koji se može zakriviti na zahtjev – značajku dizajniranu za gejmere.

5G ekspanzija

Nakon godina u kojima su telekomunikacijske tvrtke obećavale nove superbrze 5G bežične mreže, 2021. godina je zapravo godina pravog početka implementacije 5G tehnologije. Predsjednik i izvršni direktor Verizona – Hans Vestberg održao je uvodni govor CES-a 2021. o 5G-u i onome što može ponuditi za telemedicinu, učenje na daljinu i druge svrhe. Dao je primjere projekata na kojima Verizon radi, uključujući virtualne obilaske izložbi u Smithsonianu (najvećem muzejskom kompleksu u SAD-u), satove znanosti o virtualnoj stvarnosti za studente i isporuke dronova putem pilotskog programa UPS-a za medicinu i druge isporuke, a sve pokrenute Verizonovom 5G mrežom. Posljednjeg dana CES-a Samsung je predstavio svoju novu iteraciju s 5G Galaxy telefonom – događaj koji nije povezan sa CES-om, ali svakako je izazvao veliki interes.
Iako u virtualnom obliku, CES je i ove godine obilovao mnoštvom demonstracija i panela o upotrebi 5G u telekomunikaciji, autoindustriji i pametnim gradovima.

Budućnost tržišta rada

Mnogi od nas u godini za nama iskusili su izazov rada od kuće. Tehnološke tvrtke danas veliki fokus daju na uređaje i dodatke kako bi poboljšale uvjete za rad kod kuće i pomogle ljudima da postanu produktivniji. Na primjer, Dell nudi monitor ugodan za video konferencije koji se lako podešava i okreće kako bi se dobio optimalni kut za video pozive, a kojeg prati web kamera visoke razlučivosti. Tvrtka Shure promovira mikrofon za kućni ured dizajniran da poboljša kvalitetu zvuka govora na video konferencijama. Targus pak nudi paket proizvoda za daljinski ili hibridni rad: UV-C LED svjetlo koje stoji na vašem stolu za dezinfekciju elektronike, antimikrobni ruksak za nošenje tableta i prijenosnih računala, radnu stanicu za postolje za tablete i univerzalnu priključnu stanicu za telefon.

Pametni automobili

CES je vrlo važna platforma za prezentiranje najnovijih električnih automobila i autonomnih vozila. Izvršna direktorica GM-a Mary Barra održala je govor o budućnosti GM automobila i električnih vozila. Mercedes-Benz je prikazao svoj Hyperscreen ubačen u AI, zaslon koji se proteže cijelom širinom nadzorne ploče u vozilu. Može se aktivirati glasom a omogućuje vozaču i suvozaču upravljenje velikim brojem funkcija u vozilu , od poziva do aktiviranja masaže sjedala. Fiat-Chrysler prezentirao je interaktivne, trodimenzionalne virtualne ture svojih automobila i tehnologije, a surađivao je i s Googleom na stvaranju modela proširene stvarnosti svog hibridnog vozila Jeep Wrangler 4xe koji ste mogli vidjeti na svom pametnom telefonu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava