PRVI U EUROPI

BT i Nokia kombinirali četiri frekvencijska bloka na 5G SA mreži

Autor: Redakcija
event 10.08.2022.
Foto: Shutterstock

British Telecom je ovom prekretnicom stupio u sljedeću fazu 5G-a na svojoj EE mobilnoj mreži, pružajući nove mogućnosti za poduzeća i bolje cjelokupno korisničko iskustvo.

BT tvrdi da je postao prvi europski operator koji je spojio četiri frekvencijska kanala (4CC) na aktivnoj samostalnoj 5G (SA) mreži. „Kako migriramo na 5G samostalnu jezgrenu mrežu, ova tehnološka prekretnica je ključna za pružanje najboljeg iskustva našim korisnicima”, prokomentirao je Greg McCall, direktor servisnih platformi u BT-u.

Radeći u suradnji s Nokijom, tim BT Networksa kombinirao je četiri niskopojasna i srednjepojasna radijska kanala (2,1, 2,6, 3,4, 3,6 GHz), koristeći Nokijinu tehnologiju 5G RAN-a u frekvencijskom spektru aktualne EE mobilne mreže.

Testiranje je provedeno u dvije faze; prvo u BT-ovom Radio Labu u Bristolu, a zatim je premješteno na otvoreno, na antenu u Adastral Parku u Suffolku, gdje je tim britanskog telekoma postigao 4CC na 5G SA arhitekturi koji se odašilje u redovnom radiofrekvencijskom spektru EE mreže. Ne samo da je to prvi put u Europi da je teleoperater ostvario 4CC na 5G SA koristeći komercijalni spektar, već i prvi put da je to postignuto izvan laboratorija u Europi.

Većina današnjih 5G mreža nisu samostalne (NSA), što znači da ovise o postojećoj 4G infrastrukturi. Združivanje 5G frekvencijskih blokova (tzv. Carrier Aggregation ili CA) preko samostalne mreže predstavlja veliki korak naprijed u evoluciji 5G infrastrukture, učinkovito kombinirajući nekoliko frekvencijskih pojaseva u jednu vezu. Svaki novi dodani operator omogućuje veći kapacitet i brzinu izravno na korisničke uređaje.

Naš pokus s Nokijom još je jedna demonstracija izgradnje najnaprednije mreže za naše korisnike. Samostalni 5G, zajedno s računalstvom na rubu mreže, otvorit će nove prilike za korisnike koji žele razviti nove usluge. Nadalje, ova tehnologija pokazuje što će biti moguće za uređaje u budućnosti u smislu podrške združivanju blokova, koje je važan dio korisničkog iskustva.

Greg McCall, BT

Mark Atkinson, viši potpredsjednik za radijske pristupne mreže PLM, Nokia, dodao je: „Iznova smo oduševljeni produbljivanjem našeg partnerstva s BT-om, podržavajući ih našom vodećom CA tehnologijom za ovaj pokus. Nokia i BT imaju dugu povijest ulaganja u vrhunske tehnologije i ovo je testiranje još jedan primjer onoga što naše tvrtke mogu postići zajedno.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava