KAMELEONSKO VOZILO

BMW predstavio automobil koji mijenja boju

Autor: Redakcija
event 24.01.2022.
Foto: Shutterstock

BMW je na globalnom tehnološkom sajmu CES 2022. predstavio automobil koji mijenja boju karoserije. Iako je zabavno imati automobil koji može mijenjati boju BMW se nije odlučio razvijati u ovom smjeru samo zbog ushićenja kupaca već i zbog energetske učinkovitosti jer promjena boje u vremenskim uvjetima može utjecati na ugodnost korištenja automobila, ali i na potrošnju energije.

Automobil koji mijenja boju zove se iX Flow i koristi elektroforetsku tehnologiju, koja se nalazi u takozvanoj e-tinti (E Ink) na iX prototipu automobila.

BMW iX Flow ima poseban omot koji prenosi različite pigmente boje prema površini putem električne stimulacije. Učinak promjene boje je raznolik i sam taj omot omogućuje njegovu raznolikost.

Implementacija e-tinte ima dvije ključne pogodnosti. Prva je da to otvara čitav novi svijet mogućnosti kad je riječ o prilagođavanju vozila potrebama vlasnika, omogućujući promjenu boje i dizajna prema raspoloženju i/ili ugođaju, odnosno, kako su rekli u BMW-u, automobil „postaje izraz različitih raspoloženja i okolnosti u životu.”
Zasad BMW može mijenjati boju iz bijele u crnu i obrnuto, ali se planira uvođenje šireg spektra boja. Na ove dvije boje BMW stavlja naglasak zbog želje za energetskom učinkovitosti samog automobila i smanjenja potrošnje energije unutar vozila, jer pri vrućim ljetnim danima automobil može biti u potpunosti bijel i tako se manje zagrijavati, a zimi potpuno crn tako da upije što više sunčeve topline i zagrije prostor u kabini. Iz BMW-a tvrde da se tako može smanjiti korištenje klime u automobilu.

Tehnologija E tinte je ista ona koja se koristi u takozvanim tablet e-čitačima, a omot oko iX-a napravljen je od segmenata e-papira. To je i razlog zašto je promjena boje zasad samo na crno-bijeloj razini. Jednog dana i s daljnjim razvojem te tehnologije, automobili bi mogli postati pravi kameleoni.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava