Autor „Igre prijestolja” i drugi pisci tuže OpenAI za kršenje autorskih prava

Autor: Redakcija
event 22.09.2023.
Foto: Shutterstock

George R.R. Martin još je jedan u moru pisaca i umjetnika koji masovno poduzimaju pravne korake protiv tvrtki generativne umjetne inteligencije koje koriste njihov rad za treniranje AI modela.

Organizacija koja zastupa američke pisce (The Authors Guild) podnijela je tužbu Okružnom sudu Južnog okruga New Yorka u ime 17 istaknutih pisaca, uključujući Georgea R.R. Martina, Jonathana Franzena, Jodi Picoult i Johna Grishama, protiv tvrtke OpenAI zbog kršenja njihovih autorskih prava u svrhu treniranja svog popularnog ChatGPT chatbota.

OpenAI je optužen da je „naveliko kopirao radove tužitelja bez dopuštenja ili naknade” i zatim integrirao te materijale zaštićene autorskim pravima u velike jezične modele.

U tužbi se ističe da ovi autori zarađuju za život preko svojih stvaralačkih djela. Stoga, OpenAI-jevi veliki jezični modeli (LLM-ovi) predstavljaju prijetnju za egzistenciju pisaca beletristike, omogućujući automatsko i besplatno (ili vrlo jeftino) generiranje teksta za koje bi obično bilo potrebno platiti profesionalcima.

Autori izražavaju zabrinutost da bi OpenAI-jevi LLM-ovi mogli dovesti do stvaranja izvedenih radova koji oponašaju, sažimaju ili preformuliraju njihove knjige, potencijalno potkopavajući njihovo tržište.

Tužbom se sugerira da je OpenAI mogao uvježbati svoje jezične modele korištenjem djela u javnoj domeni umjesto uključivanja materijala zaštićenog autorskim pravima bez stjecanja potrebnih licencijskih prava.

Kao odgovor, glasnogovornik OpenAI-ja je dao izjavu za The Verge, izrazivši optimizam u pogledu kontinuiranog konstruktivnog dijaloga s kreatorima diljem svijeta, uključujući organizaciju Authors Guild. Tvrtka je otvorena za suradnju kako bi razumjela i riješila zabrinutost koju su autori izrazili u vezi s umjetnom inteligencijom.

Ovo je posljednja u nizu tužbi protiv OpenAI-ja od strane poznatih autora, a sve zbog navodnog kršenja autorskih prava. U rujnu 2022., Michael Chabon, autor romana „Čudesne avanture Kavaliera & Claya”, i drugi tužili su OpenAI zbog uporabe njihovih književnih djela u obučavanju ChatGPT-ja. Komičarka Sarah Silverman, kao i romanopisci Christopher Golden i Richard Kadrey pokrenuli su pravni postupak protiv OpenAI-ja i Mete, a Paul Tremblay i Mona Awad protiv OpenAI-ja u lipnju ove godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava