REVOLUCIONARNA VEZA

AT&T pomogao realizirati prvi satelitski 5G poziv

Autor: Redakcija
event 20.09.2023.
Foto: Shutterstock

AST SpaceMobile tvrdi da je uspješno uspostavio prvi satelitski poziv preko 5G mreže između nemodificiranog pametnog telefona i satelita u svemiru.

AST SpaceMobile, tvrtka za mobilne satelite iza koje stoji američki telekom AT&T, uspješno je uspostavila 5G vezu između nemodificiranog pametnog telefona i satelita u svemiru, označavajući tako značajnu prekretnicu.

Revolucionarni test, proveden pomoću mobitela Samsung Galaxy S22 i u partnerstvu s tvrtkama Vodafone i Nokia, dogodio se 8. rujna 2023. Poziv je potekao iz bežične mrtve zone u Mauiju na Havajima, a primio ga je Vodafoneov inženjer u Madridu u Španjolskoj. Ovo postignuće omogućio je AT&T 5G spektar i testni satelit AST SpaceMobile u niskoj orbiti Zemlje (LEO satelit), poznat kao BlueWalker 3 (BW3).

Prethodno ovom uspjehu AST SpaceMobile proveo je nekoliko testova. U travnju je tvrtka obavila svoj prvi svemirski telefonski poziv preko AT&T 2G mreže. Nakon toga je emitirao 4G LTE signal iz svemira, koji je uspješno primljen na standardnom pametnom telefonu, demonstrirajući brzine preuzimanja od 10 Mbps. Međutim, AST SpaceMobile je u međuvremenu nadmašio ovaj rekord brzine preuzimanja, postigavši brzinu od približno 14 Mbps u zasebnom testu.

Abel Avellan, izvršni direktor AST SpaceMobilea, istaknuo je značaj ovog tehnološkog napretka, najavljujući ga kao transformativni korak u pristupu informacijama. Avellan je istaknuo da je od lansiranja BW3 satelita tvrtka osigurala kompatibilnost s telefonima svih velikih proizvođača, podržavajući 2G, 4G LTE, a sada i 5G mrežu.

Dok je Apple s iPhoneom 14 uveo slanje poruka u hitnim slučajevima putem satelita, a T-Mobile surađuje na satelitskom povezivanju sa SpaceX-ovim Starlinkom, AST SpaceMobile je pionir u svemirskim telefonskim pozivima služeći se brzinom i mogućnostima koje 5G pruža. Tvrtka se sprema lansirati pet komercijalnih BlueBird satelita u prvom kvartalu sljedeće godine, čime će dodatno unaprijediti svoju misiju.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava