LANSIRANJE

Apple event 2023. – Predstavljen novi iPhone 15

Autor: Redakcija
event 13.09.2023.
Foto: Shutterstock

Rujanski “Wonderlust” događaj američkog tehnološkog diva donio je predstavljanje nove linije iPhone pametnih telefona. Evo što znamo o seriji 15.

Na događaju od 12. rujna u Appleovom sjedištu u Kaliforniji (Cupertino) predstavljeni su modeli iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro te iPhone 15 Pro Max.

Najjači model iPhone 15 Pro po prvi je put napravljen od titana, a na lijevoj strani ima novi gumb, a na dnu USB-C utor za punjenje. Kao što je najavljivano nakon odluke Europske unije, Apple je bio prisiljen zamijeniti svoj Lightning utor za USB-C na svim novim uređajima.

Na prvi pogled, iPhone 15 Pro izgleda isto kao i prošlogodišnja Pro verzija. Međutim, zahvaljujući titanskoj konstrukciji, najnoviji model je znatno lakši i zaobljenijih rubova nego prije, pa bolje „sjedi” u ruci. Apple navodi da im je titan omogućio da rubovi budu tanji, stoga zaslon izgleda veći nego inače iako je istih dimenzija.

Nova tipka slijeva, koja je prije služila samo za postavke zvuka, sada postaje Akcijska tipka (Action Button) za promjenu funkcionalnosti. Njome možete postaviti da pokreće glasovne poruke, otvara kameru, pali svjetlo, mijenja način rada fokusa ili pokreće razne opcije pristupačnosti.

Svi modeli serije 15 imaju OLED zaslon s tzv. Dinamičkim otokom, koji je dosad bio dostupan samo na iPhoneu 14 Pro i Pro Max. Pogoni ih čip A17 Pro (osim osnovnog modela koji i dalje ima A16 Bionic), prvi 3nm procesor u industriji, što mu daje dodatne mogućnosti. Apple kaže da je 10 posto brži od prethodnog modela, dok je grafički procesor sa šest jezgri unutar čipa 20 posto brži.

Kamera je i dalje trostruka, s glavnim senzorom od 48 megapiksela. Sada možete promijeniti svoj zadani objektiv i snimati na više fokusnih duljina (24 mm, 28 mm i 35 mm) s glavnom kamerom. iPhone 15 Pro Max nudi i peterostruko optičko povećanje – Appleov najveći zoom dosad, zahvaljujući novom periskopskom objektivu – fokusne duljine do 120 mm.

Cijene u Hrvatskoj iznosit će oko 1050 eura za osnovni model sa 128GB memorije, oko 1200 eura za iPhone 15 Plus, oko 1300 eura za iPhone 15 Pro te oko 1450 eura za iPhone 15 Pro Max. Početak prodaje je najavljen za 22. rujna u 40 zemalja diljem svijeta.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava