94% tehnoloških direktora namjerava ulagati u najsuvremenije tehnologije kao što su metaverzum, 5G i AI

Autor: Redakcija
event 05.06.2023.
Foto: Shutterstock

U nedavnoj anketi koju je provela računovodstvena tvrtka Ernst & Young iz SAD-a, primijećeno je da je tehnološka industrija i dalje uporna i progresivna, unatoč preprekama poput propadanja banaka i otpuštanja u tehnološkom sektoru.

Pretežnih 94 posto anketiranih tehnoloških lidera vjeruje da će poticanje inovacija u njihovim tvrtkama biti ključno da prevladavaju trenutnu gospodarske krize te iz nje izađu jači i konkurentniji.

U anketi se također naglašava predanost industrije ulaganju u IT i nove tehnologije, s impresivnih 94 posto ispitanika koji su izrazili svoje planove za povećanje ulaganja u ta područja tijekom iduće godine. Među raznim tehnološkim pravcima, metaverzalne tehnologije privukle su značajnu pozornost jer im 52 posto rukovoditelja namjerava dati prioritet. To ukazuje na rastuće uvjerenje i interes za metaverzum kao revolucionarnu silu sposobnu promijeniti tržišta, iskustva kupaca i poslovne modele.

Ključni trendovi za oblikovanje industrije, koje su izdvojili tehnološki direktori, uključuju povećani fokus na ulaganja u umjetnu inteligenciju. Značaj umjetne inteligencije nastavlja rasti, a 90 posto tehnoloških lidera aktivno istražuje platforme temeljene na umjetnoj inteligenciji kao što su ChatGPT, Bing Chat i OpenAI. Štoviše, 80 posto ispitanika planira povećati svoja ulaganja u AI u sljedećoj godini. Naime, više od polovice tehnoloških direktora koji eksperimentiraju s generativnom umjetnom inteligencijom (56 %) motivirano je potencijalnim ekonomskim uštedama koje nudi.

Unatoč zabrinutostima koje proizlaze iz nedavnih bankarskih stečaja, inovacija je i dalje glavni prioritet među tehnološkim liderima. Dok njih 73 posto izražava određenu bojazan zbog utjecaja ovih propasti na ulaganja u industriju, otpornih 81 posto ističu nastojanja svojih tvrtki da nastave s akvizicijama povezanima s inovacijama u sljedećih šest mjeseci. Ovaj proaktivni stav pokazuje da tehnološke tvrtke aktivno traže prilike za rast i načine za poticanje inovacija.

Cyber sigurnost još je jedno ključno područje fokusa za tehnološke čelnike, pri čemu 78 posto izražava povećanu zabrinutost oko prijetnji kibernetičkoj sigurnosti u usporedbi s prošlom godinom. Kao odgovor na to, tvrtke koje planiraju povećati ulaganja u IT ili nove tehnologije daju prioritet cyber sigurnosti (74 %) kao ključnom području fokusa. Dodatno, veliki podaci ili analitika (62 %), 5G (62 %) i generativni AI (58 %) također su istaknuti prioriteti. Time se naglašava kako industrija prepoznaje prijetnje koje se razvijaju i potrebu za snažnim mjerama za zaštitu osjetljivih podataka i infrastrukture.

Tehnološka industrija trenutačno prolazi kroz transformativnu fazu, u kojoj izvršni direktori nastoje uspostaviti osjetljivu ravnotežu između zaštite poslovanja i poticanja stalnih inovacija i rasta. Sve veći zamah i uzbuđenje oko novih tehnologija, posebno generativne umjetne inteligencije, označavaju značajan pomak prema poboljšanju uspješnosti i učinkovitosti unutar organizacija. Usred neizvjesnosti i izazova, tehnološki lideri priznaju ključnu ulogu koju AI, inovacija i cyber sigurnost imaju u oblikovanju njihovih planova i osiguravanju njihove budućnosti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava