5G RuralDorset novi je partner Qualcomma za 5G poljoprivredu

Autor: Redakcija
event 06.07.2022.
Foto: Shutterstock

U sklopu novog projekta ovi će partneri testirati 5G tehnologiju milimetarskog vala kako za poljoprivredna rješenja, tako i za autonomna vozila, robote i analitiku velikih podataka.

Britanska udruga 5G RuralDorset objavila je proširenje partnerstva s korporacijom Qualcomm, stručnjakom u području poluvodiča, s ciljem istraživanja dugoočekivanog spektra milimetarskog vala (mmWave) radi stvaranja novih slučajeva uporabe u poljoprivredi.

Ispitivanja će koristiti najnovije Qualcommove mikročipove u tandemu sa spektrom od 26 GHz, pritom profitirajući na poboljšanom kapacitetu spektra u usporedbi s postojećim 5G frekvencijama kako bi se testirao brži prijenos ogromne količine podataka. U teoriji, to bi moglo omogućiti kontrolu pojedinačnog uzgoja, pomoću autonomnih robota koji bi prikupljali informacije o pojedinim biljkama i poduzimali automatske mjere za poboljšanje zdravlja i prinosa usjeva.

„Inteligentni timovi robota koji mogu uočiti korov i uništiti ga prirodnim putem imaju potencijal povećati prinose za 200 posto te smanjiti potrebu za štetnim herbicidima i kemikalijama do 95 posto”, objasnio je Dave Happy, voditelj spektra i sigurnosti u 5G RuralDorsetu.

Novo istraživanje u suradnji s Qualcommom provest će se u Dorset Innovation Parku, a kapital će osigurati Ministarstvo digitale, kulture, medija i sporta kao dio veće investicije od 5 milijuna funti u okrugu Dorset.

„Bilo da se radi o spašavanju života na moru, pametnoj poljoprivredi ili bržem vremenu reagiranja hitne pomoći, naš fond od 5 milijuna funti stavio je Dorset na čelo najsuvremenijih ispitivanja o koristi 5G tehnologije za ljude i poduzeća”, izjavila je ministrica digitalne infrastrukture Julia Lopez.

Regulatorno tijelo Ujedinjenog Kraljevina za komunikacije Ofcom trenutačno je u procesu planiranja aukcije za milimetarski spektar, a očekuje se da će njegov pregled biti objavljen u trećem kvartalu 2022.

Novo partnerstvo s Qualcommom temelji se na iskustvu 5G RuralDorseta u okviru inicijative „Budućnost hrane“ (Future of Food), u sklopu koje je tvrtka već provela razna ispitivanja u agri- i akvakulturi, uključujući dronove za prskanje usjeva i senzore za praćenje stoke.

5G RuralDorset cijenjen je zbog svog kreativnog pristupa slučajevima uporabe 5G-a. Prošle godine projekt je dobio čak tri priznanja na Connected Britain Awards, uključujući nagradu „5G Initiative“ – dijelom za njihov inovativni rad na razvoju prvih 5G-povezanih poljoprivrednih robota.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava