INVESTICIJSKI CIKLUS

5G mrežu za A1 radit će Ericsson i Nokia

Autor: Redakcija
event 27.08.2021.
Foto: Shutterstock

Telekom A1 razvijat će svoju 5G mrežu u Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji u suradnji s Ericssonom i Nokiom.

Ericsson je u Hrvatskoj odgovoran za radijsku i za jezgrenu 5G mrežu. U Bugarskoj Nokia gradi radijsku mrežu, a Ericsson jezgrenu, dok je u Srbiji i Sloveniji Nokia odgovorna i za radijsku i za jezgrenu mrežu.

Odabirom dvaju europskih dobavljača mrežne opreme, Nokije i Ericssona, koji su naši dugogodišnji i pouzdani strateški partneri, potvrđujemo svoju predanost pružanju najboljeg korisničkog iskustva poslovnim i privatnim korisnicima na vrhunskoj i sigurnoj infrastrukturi. Istovremeno, nastavljamo intenzivno raditi na virtualizaciji, automatizaciji i pojednostavljenju mrežne arhitekture, komentar je Alexandera Kuchara, direktora Technology & Future Services A1 Telekom Austria grupe.

Nakon nedavno potpisanog ugovora za transformaciju 5G pristupne radijske mreže, A1 Hrvatska nastavlja suradnju s Ericssonom na implementaciji konvergentnog 5G jezgrenog rješenja. Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objasnio je važnost strateškog partnerstva dvije kompanije koje traje od samog početka odnosno već 22 godine.

A1 Hrvatska je u velikom investicijskom ciklusu u 5G tehnologiju sa željom da pridonese bržem gospodarskom oporavku i razvoju. S najmodernijim 5G jezgrenom mrežom podržat ćemo industrijsku automatizaciju i robotizaciju u realnom vremenu, potpomognutu i autonomnu vožnju, pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebne namjene. Sve su to preduvjeti za Industriju 4.0 koji otvaraju mogućnost pozicioniranja Hrvatske kao globalno konkurentne zemlje, kazao je.

Inače Ericsson je nedavno u suradnji s australskim telekomom Telstra srušio 5G rekord u telefoniranju kada su uspostavili poziv s udaljenosti od 113 kilometara. Preciznije ostvaren je 5G Standalone (5G SA) podatkovni poziv, na udaljenosti od 113 km, s Telstrine bazne stanice u radu u Gippslandu, Victoria. Korišten je Telstrin spektar od 850 MHz i najnoviji Ericssonov mrežni softver za 5G SA. Poziv proširenog dometa na 5G mreži omogućen je pomoću Ericssonovog najnovijeg komercijalnog mrežnog softvera za 5G SA, a test je proveden pomoću komercijalno dostupnog pametnog telefona.

Ovaj novi svjetski rekord proširenog dometa 5G stanice od 113 km velika je pobjeda za ruralnu i regionalnu Australiju, te Telstri pruža još jednu mogućnost pokrivanja. Bilo da se radi o učenju na daljinu, posebno za vrijeme lockdowna, ili o olakšavanju usluga telemedicine preko 5G i drugih sličnih aplikacija, ova današnja najava pokazuje Telstrinu i Ericssonovu stalnu predanost osnaživanju Australaca većim brzinama, većom praktičnošću i superiornom povezivošću, objašnjava Emilio Romeo, čelnik Ericssona, odgovoran za Australiju i Novi Zeland.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava