2022. označila globalnu prekretnicu za 5G

Autor: Redakcija
event 19.04.2023.
Foto: Shutterstock

Sedmo godišnje izvješće o napretku 5G-a od pružatelja rješenja za testiranje, nadzor i osiguranje mreže otkriva da 47 od 70 najvećih svjetskih gospodarstava sada ima aktivne 5G mreže, uz raznolik i širok interes za mmWave diljem svijeta.

Podaci o industriji tvrtke Viavi Solutions otkrili su koliko je 5G bio popularan 2022. godine, razvijajući se od ponude samo razvijenih tržišta u globalni fenomen, s 5G mrežama koje su sada aktivne u 47 od 70 najvećih svjetskih gospodarstava po BDP-u i komercijalno dostupne 2.497 gradova u 92 zemlje diljem svijeta.

Sedmo godišnje izvješće o stanju 5G-a također je pokazalo da su u još 23 zemlje u tijeku predkomercijalna ispitivanja 5G mreže, a 32 zemlje već su objavile svoje 5G namjere. To ostavlja samo 48 zemalja, od kojih su mnoge manje otočne nacije, koje nisu javno objavile planove za 5G.

Ukupno 18 zemalja najavilo je svoje prve implementacije 5G-a u 2022. godini. To uključuje dva najveća gospodarstva u razvoju, Indiju i Meksiko, kao i druga gospodarstva u usponu poput Angole, Etiopije i Gvatemale.

Ipak, možda je najzanimljivija činjenica da se sukob između supersila proteže i na 5G, pri čemu je SAD po prvi put pretekao Kinu po broju 5G gradova.

Broj američkih gradova s 5G mrežama značajno je porastao na 503, u usporedbi sa samo 297 u svibnju 2022., što je povećanje od 69 %. S druge strane, broj 5G gradova u Kini ostao je na istih 356 od Viavijeva izvješća u lipnju 2021. Ipak, Kina prednjači u drugim ključnim pokazateljima – kao što su brzina podataka, broj 5G pretplatnika i postavljenih baznih stanica.

Potvrđujući trend koji je postao još izraženiji od prijelaza u 2023. godinu, studija je pokazala da se proizvodni sektor pojavio kao jasan predvodnik u privatnoj 5G mreži, s 44 % javno najavljenih implementacija, a slijede ga logistika, obrazovanje, promet, sport, komunalne usluge i rudarstvo.

Čini se da ovaj trend indicira pragmatičan pristup poslovnog svijeta privatnom 5G-u, pri čemu se organizacije s najvećim bolnim točkama povezivanja i najvećim mogućnostima za pametne aplikacije prirodno ističu kao predvodnici privatnog 5G-a.

Viavijevi istraživači navode da tvrtke unutar ovih sektora često rade u izazovnim okruženjima u kojima se ne podrazumijeva povezivost vrlo velike brzine. Te se vertikale također križaju sa sektorima u kojima su se najsnažnije razvile primjene interneta stvari (IoT), što dovodi do rasprava o pametnim tvornicama, pametnim gradovima itd. Također su naglasili da se bliski odnos između privatnih 5G i IoT mogućnosti podudara s novim pogledom telekomunikacijskih operatera na IoT kao gotovo potpuno vertikalno usmjerenu priliku za prihod.

Izvješće je također pokazalo da samostalni 5G dobiva na zamahu, s 45 5G SA mreža postavljenih u 23 zemlje do siječnja 2023., u odnosu na isti period 2022., kada su postojale samo 24 5G NSA mreže na globalnoj razini. Osim toga, u studiji je istaknut raznolik i širok interes za mmWave (milimetarski val) diljem svijeta.

Spektar za 5G u mmWave pojasu, odnosno od 24 GHz naviše, pobudio je veliko zanimanje različitih zemalja. Nekoliko najvećih svjetskih mobilnih tržišta, uključujući Kinu, Indiju i SAD, omogućilo je mmWave, kao i ona s malom populacijom poput Sejšela i Guama.

„2022. bila je godina mature 5G-a”, prokomentirao je Sameh Yamany, tehnički direktor u Viavi Solutions. „Na tehničkoj razini [primjećujemo] gotovo udvostručenje samostalnih 5G mreža, mogućnosti 5G-a su se značajno proširile i možemo se radovati sofisticiranijoj mreži i poslovnim mogućnostima od operatora. U nadolazećoj godini glavni će fokus biti kvaliteta mreže i daljnji razvoj Open RAN tehnologija – a mi ćemo igrati svoju ulogu u osiguravanju da one budu što uspješnije.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava