5G POVRĆE

Švedski telekom predstavio luk uzgojen pomoću 5G-a

Autor: Redakcija
event 13.11.2023.
Foto: Shutterstock

“Ne razumiju svi brzinu, stabilnost i sigurnost koje dolaze s 5G-om, ali svi razumiju okus i gotovo svi jedu luk”, izjavio je tvrtkin šef B2C prodaje.

Švedski operator mobilnih mreža Telia predstavio je koncept „5G luk” da bi pokazao kako se povrće može uzgajati uz minimalnu uporabu pesticida zahvaljujući 5G tehnologiji.

Komercijalno uzgojeni lukovi skloni su korovima koji apsorbiraju vitalne hranjive tvari iz ploda, što dovodi do sniženja uroda. Kako bi riješila ovaj problem, konvencionalna poljoprivreda se uvelike oslanjala na isplative kemijske pesticide. Međutim, to je imalo negativan učinak na regionalnu bioraznolikost, što je vidljivo u metrikama kao što je smanjenje broja oprašivača. Alternativno rješenje uključuje povratak praksi organskog uzgoja, gdje je bilo uobičajeno ručno uklanjanje korova. Međutim, provedba ove metode predstavlja izazov jer zahtijeva mnoog vremena, posebice s obzirom na utvrđene rokove EU-a za smanjenje uporabe pesticida.

U partnerstvu s proizvođačem robota Ekobotom, pružateljem mrežnih usluga Axis Communications i švedskim istraživačkim institutima RISE, Telia je 2021. provela pilot projekt koristeći robota od skoro 700 kilograma, opremljenog videotehnologijom i povezanog putem 5G internetske veze. Robot je identificirao i uklanjao korov s kirurškom preciznošću, što je rezultiralo značajno manjom uporabom pesticida – do 70 posto. Poljoprivrednici su izvijestili o smanjenju broja korištenih pesticida sa šest na dva, uz smanjenu emisije ugljika za 19 posto.

Također je uočeno da je luk, koji je jedan od glavnih sastojaka prehrane u Švedskoj, 6 posto veći i ima duži rok trajanja.

„S 5G lukom želimo pokazati kako današnja tehnologija može riješiti težak izazov na pomalo neočekivan način”, rekao je Oscar Karlsson, Telijin voditelj B2C prodaje, u priopćenju za javnost.

Telekomunikacijska tvrtka također je distribuirala ograničeni broj ovih lukova u svojim trgovinama kako bi istaknula prednosti projekta 5G Onion.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava