BUDUĆNOST IOT-JA

Stanje Interneta stvari u 2023.

Autor: Redakcija
event 03.01.2023.
Foto: Shutterstock

Očekuje se da će IoT nastaviti s ubrzanim rastom i u 2023. godini, pri čemu se predviđa da će broj instaliranih IoT uređaja dosegnuti 43 milijardi.

Internet stvari (IoT) odnosi se na mrežu fizičkih uređaja, vozila, zgrada i drugih objekata koji imaju ugrađene senzore, softver i mrežno povezivanje, što im omogućuje prikupljanje i razmjenu podataka.

Ti se uređaji mogu spojiti na internet te komunicirati jedni s drugima i s drugim uređajima i sustavima koji imaju pristup internetu. IoT omogućuje automatizaciju i daljinsko upravljanje mnogih svakodnevnih objekata i procesa, a ima potencijal revolucionarizirati širok raspon industrija i aplikacija, od zdravstva i prometa do poljoprivrede i upravljanja energijom.

Koji su najnoviji trendovi u IoT-ju u 2023.?

Neki od glavnih trendova interneta stvari ove godine uključuju sljedeće…

Rubno računalstvo

Uz sve veću količinu podataka koje generiraju IoT uređaji, rubno računalstvo (eng. edge computing) omogućuje obradu podataka i analizu koja se može izvršiti na rubu mreže, bliže izvoru podataka. To smanjuje potrebu za prijenosom velikih količina podataka u oblak i može poboljšati brzinu i učinkovitost IoT sustava.

5G povezivost

Očekuje se da će uvođenje 5G mreža rezultirati bržim i pouzdanijim povezivanjem za IoT uređaje, omogućujući nove slučajeve uporabe i aplikacije.

Sigurnost

Kako IoT uređaji postaju sve rašireniji, osiguranje zaštite tih uređaja i podataka koje generiraju postaje sve važnije. To uključuje ne samo zaštitu od vanjskih prijetnji kao što je hakiranje, već i rješavanje problema kao što su privatnost i vlasništvo nad podacima.

AI

Integracija umjetne inteligencije u IoT sustave pruža naprednije analize i mogućnosti donošenja odluka, omogućujući IoT sustavima da se bolje prilagođavaju potrebama i budu autonomniji.

Interoperabilnost

Osigurati da različiti IoT uređaji i sustavi mogu besprijekorno komunicirati i raditi zajedno ključni je izazov i fokus razvoja u IoT prostoru.

Što očekivati od IoT-ja nakon 2023.?

Pretpostavlja se da će IoT donijeti značajan napredak i poboljšanja u različitim industrijama i aplikacijama nakon 2023. Budući razvoj i trendovi mogli bi podrazumijevati:

 1. Veću integraciju i automatizaciju
  Kako se sve više uređaja povezuje i sposobno je komunicirati jedni s drugima, možemo očekivati sve veće razine automatizacije i integracije u različitim sustavima i procesima.
 2. Poboljšanu učinkovitost i produktivnost
  Pružanjem podataka u stvarnom vremenu i omogućavanjem daljinskog nadzora i kontrole, IoT ima potencijal poboljšati učinkovitost i produktivnost mnogih industrija i operacija.
 3. Unaprijeđeno korisničko iskustvo
  IoT može omogućiti personalizirana i praktičnija iskustva za korisnike u različitim sektorima, kao što su maloprodaja, prijevoz i zdravstvena skrb.
 4. Nove poslovne modele
  IoT će vjerojatno omogućiti razvoj novih poslovnih modela te izvora prihoda, kao i transformaciju postojećih.
 5. Veću međusobnu povezanost
  Kako se sve više uređaja povezuje s internetom, možemo očekivati sve veću razinu međusobne povezanosti i međuovisnosti između različitih sustava i procesa.
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

  Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!  Sve vijesti

  Podržava