PRIVATNA MREŽA

Privatni 5G: Trebate li ga i zašto?

Autor: Redakcija
event 05.05.2022.
Foto: Shutterstock

Prebacivanje na privatnu 5G mrežu važan je korak, stoga treba imati na umu: kojim je uređajima potreban, krećete li se uokolo s njima pa zahtijevaju privatnost te zadovoljava li trenutni Wi-Fi vaše potrebe.

Dosad ste vjerojatno već pročitali toliko priča o poduzećima koja usvajaju privatne 5G mreže da se osjećate kao student koji sazna da nije dio popularne ekipe. Možete li uopće uzdignuti glavu na, recimo, tehnološkoj konferenciji i priznati da još ne koristite privatni 5G?
Možda se ne biste trebali brinuti. Najbolja tehnologija bežične mreže za poduzeće ovisi o četirima faktorima: uređajima, raširenosti, privatnosti i misiji.

5G je tehnologija mobilne mreže koju gotovo isključivo koriste telekomunikacijske kompanije, međutim, možete kupiti opremu za izgradnju vlastite 5G mreže pa čak i dobiti hosting 5G-a od pružatelja usluga u oblaku kao što je Amazon. Možete i koristiti otvoreni spektar tako da ne morate licitirati na aukciji za licencu. Mnogo je uzbuđenja oko privatnog 5G-a, ali u svom tom uzbuđenju lako je zaboraviti da se privatni 4G/LTE mogao odavno usvojiti i da je Wi-Fi još uvijek najpopularnija bežična tehnologija od svih.

Obratite pažnju na četiri navedena čimbenika kako biste odlučili želite li samo čitati o privatnom 5G-u ili ga i usvojiti.

Mobilni uređaji

Počnimo s mobilnim uređajima; ovdje ćemo pronaći najosnovnije pitanje koje treba postaviti: planiram li koristiti pametne telefone, tablete ili mobilne IoT uređaje sa svojom bežičnom mrežom i biti spojen cijelo vrijeme dok se krećem? Ako je odgovor „Ne”, onda gotovo sigurno nećete dobiti puno od privatnog 5G-a. Sve privatne bežične tehnologije izgradit će mreže iz malih ćelija, a velika prednost 5G ili 4G/LTE tehnologije je ta što mogu održavati vezu aktivnom dok „lutate” između tih ćelija, baš kao što to čine u javnoj mreži. Ako se uređaji koje namjeravate koristiti ne kreću puno, ta mogućnost nije relevantna.

Dakle, ako planirate koristiti uređaje u pokretu, treba vam privatni 5G, zar ne? Ne tako brzo. Prije svega, 4G/LTE tehnologija također je dostupna u privatnom obliku, a svatko tko razmišlja o privatnom 5G trebao bi pomno pogledati „stariju” bežičnu tehnologiju. 5G podržava brža preuzimanja, ali je li to važno ovisi o tome preuzimate li stvarno nešto veliko. Za radnike koji koriste prijenosna računala, preuzimaju datoteke i kreću se na svojim poslovima, 5G bi mogao napraviti razliku. Inače, ako ste sigurni da brzina preuzimanja nije problem, odaberite jeftiniju opciju.

Roaming

Ipak, imajte na umu činjenicu da bi 5G mogao napraviti razliku. To nas dovodi do druge točke našeg razmatranja: raširenosti. Bitno je očekivati pokretne uređaje, ali jednako je važno i koliko će njihovo kretanje biti rašireno. Uzmite u obzir krajnosti; imate li zgradu koju pokušavate bežično povezati ili želite povezanost diljem zemlje ili kontinenta.

Ako sve što želite učiniti je podržati mobilne sesije unutar zgrade, onda je privatni 5G ili čak 4G/LTE previše. Postoji veliki broj aplikacija za Wi-Fi pozive koje će poslužiti za glasovne ili video pozive, a Wi-Fi roaming je etablirana, standardizirana strategija, iako morate testirati svoju opremu kako biste bili sigurni da funkcionira za vas. Standard Wi-Fi 6 podržava OpenRoaming, koji vam omogućuje roaming između mreža Wi-Fi 6 i 5G.

To je bitno na drugom kraju ekstrema. Nitko vjerojatno neće izgraditi nacionalnu ili multinacionalnu privatnu Wi-Fi mrežu osim možda državnog tijela. Što je vaše željeno područje pokrivenosti više rašireno, veća je vjerojatnost da ćete se morati osloniti na neki oblik javne mreže za dio ili većinu; što ne znači da trebate napustiti Wi-Fi u svojim objektima – samo nabavite Wi-Fi 6 i OpenRoaming.

Možda mislite da bi javni 5G i WiFi 6 OpenRoaming riješili sve vaše probleme oko privatne mreže, ali nije tako. Jedno područje u kojem ćete još uvijek smatrati korisnim privatni 5G je između tih dvaju ekstrema. Zamislite da imate vrlo veliki fakultetski kampus, ili možda veliko transportno dvorište, ili čak visoko automatiziranu veliku farmu. Wi-Fi 6 ima vrlo kratak domet u usporedbi s privatnim 5G-om, tako da za velika područja može biti teško ili nemoguće osigurati jednoliku Wi-Fi pokrivenost. Morate biti oprezni s privatnim 5G-om ako se vaš objekt nalazi u centru nastanjenog područja, jer zajednički spektar može stvoriti kolizije i probleme s pouzdanošću, a veći domet 5G-a samo povećava taj rizik. Vertikalne industrije poput ovih predstavljaju najrealniju priliku za privatne 5G mreže.

Zaštita osjetljive komunikacije

Zašto se onda jednostavno ne držati javne 5G mreže? To nas dovodi do privatnosti. Neka poduzeća moraju podržavati komunikacije koje su potpuno zaštićene, koje uopće ne žele biti na otvorenoj mreži. Privatni 5G može se činiti kao dobra opcija za ovo, no ne zaboravite na pitanje opsega. Ako trebate zaštititi glasovne pozive, možda bi bilo pametnije koristiti šifriranu (kriptiranu) aplikaciju za pozivanje na javnoj bežičnoj mreži. Podatkovne veze obično uključuju enkripciju na razini aplikacije, pa bi to trebalo pružiti dovoljnu zaštitu za preuzimanja, pristup VPN-u itd.

Naravno, ne radi se samo o sigurnosti. Privatnost također jamči da se ne natječete s drugima za resurse. Javni 5G i dalje može dovesti do blokiranih poziva i ograničenja kapaciteta. To će se, međutim, najvjerojatnije dogoditi u gusto naseljenim područjima jer su upravo to mjesta na kojima će se privatni 5G vjerojatno suočiti s konkurencijom u spektru. Jedna od opcija je raslojavanje mreže, usluga koja poduzeću omogućuje da iz 5G resursa izgradi svojevrsni VPN. Rasloji trenutačno nisu široko dostupni, ali trend polako raste i s vremenom može biti odgovor za vaše potrebe.

Je li 5G najbolji način za Vas da podržite nove zadatke?

Kad smo već kod interesa, vrijeme je da prijeđemo na posljednje od naših četiriju razmatranja – misiju. Nikada nije dobra ideja izgubiti iz vida ono što zapravo pokušavate postići, a u umrežavanju je to posebno nepreporučljivo. Najbolja polazna točka je postaviti jednostavno pitanje: „Pokušavam li učiniti nešto drugačije od onoga što radim sada?” Ako je odgovor negativan, to je znak da kakva god vaša trenutna bežična tehnologija bila, ona funkcionira i trebao bi postojati neki konkretan razlog za bilo kakvu promjenu.

Čak i ako ćete u budućnosti raditi nešto drugačije, još uvijek se trebate zapitati zašto vjerujete da vaša trenutna tehnologija neće podržati tu novu misiju. Svaka odluka o radikalnoj promjeni tehnologije – jer, da se razumijemo, privatni 5G jest radikalna promjena – mora započeti opravdavanjem zašto je bilo kakva promjena potrebna. Budite sigurni da to možete učiniti prije nego što se prepustite gorljivim dobavljačima koji vam žele prodati privatni 5G, kako ne biste požalili svoju odluku.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava