Privatni 5G i rubno računalstvo: savršen spoj za proizvodnju

Autor: Redakcija
event 20.03.2023.
Foto: Shutterstock

Privatni 5G može imati revolucionaran utjecaj na poslovanje isporukom djelotvornih obavještajnih podataka u stvarnom vremenu.

Privatni 5G sljedeća je faza evolucije umrežavanja za kritične aplikacije koje se koriste u tvornicama, logističkim centrima i bolnicama. Zapravo, u bilo kojem okruženju gdje je potrebna pouzdanost, sigurnost i brzinu žičane veze u kombinaciji s kretanjem ljudi, stvari i podataka.

Element kretanja često je čimbenik u digitalnoj transformaciji Industrije 4.0 – i tu privatni 5G najviše dolazi do izražaja.

Privatni 5G implementiran je kao produžetak širokopojasne (WAN) mreže neke organizacije. Brz je, siguran, pouzdan i ima nisku latenciju. Možete se osloniti na njega za prijenos podataka. Ali ako nemate računalni resurs na rubu mreže gdje se prikupljaju podaci radi stvaranja djelotvornih obavijesti u stvarnom vremenu, propuštate revolucionarne mogućnosti.

Rubno računalstvo otkriva pravi potencijal privatne 5G mreže

Spajanje upravljanog privatnog 5G-a s upravljanim rubnim računalstvom omogućuje tvrtkama analizu trenutnih situacija – nema više čekanja da se podaci prikupe (što je često spor proces) i pošalju u data centar da se prvo obrade.

U proizvodnji, ovaj pristup kombinirane platforme brzo dostavlja odgovarajuće informacije tamo gdje se odluke moraju donijeti: u tvornicu. To ima implikacije na sve, od povećanja produktivnosti i kvalitete, do veće fleksibilnosti i prilagodbe.

Organizacije također moraju kontrolirati podatkovnu samostalnost, vlasništvo i lokaciju. Privatni 5G može zaštititi podatke osiguravajući da sav promet ostane na lokaciji.

Uzbudljivi slučajevi uporabe privatnog 5G-a

Prebacivanjem na privatnu 5G mrežu izbjegava se proliferacija Wi-Fi pristupnih točaka, kao i „mrtvih kuteva” u nadzoru, s obzirom na to da se senzori bazirani na imovini mogu brzo prikupiti i prenijeti ogromne količine podataka te se tako može postići točnost pozicioniranja u zatvorenom prostoru manja od jednog metra.

Također je puno jednostavnije rekonfigurirati povezivanje između uređaja i poboljšati vrijeme i sinkronizaciju kanala podataka sa senzora.

Prošle je godine Ciscov SEO ured u suradnji s tvrtkom Deloitte proveo studiju o privatnom 5G-u pod nazivom „Razvoj ponude vertikalnih slučajeva uporabe”, koja se bavi glavnim primjenama privatne 5G mreže kroz slučajeve uporabe. Otkrili su da je najveća potražnja za privatnim 5G-om u proizvodnji, logistici i državnim industrijama.

Od širih tema do posebne primjene

Studija je utvrdila četiri teme: omogućavanje hibridne povezivosti; aktivacija i postavljanje politike za različite profile senzora; napredna inteligencija s privatnim 5G-om i edgeom; integrirana aplikacija i infrastrukturu za postizanje poslovnih rezultata.

Ove se teme mogu pretočiti u pet glavnih područja primjene:

 1. Grupna bežična komunikacija (Push-to-Talk) omogućuje radnicima komunikaciju na različitim lokacijama, uz praćenje lokacije u stvarnom vremenu.
 2. Privatni 5G podržava proširenu stvarnost (AR) i virtualnu stvarnost (VR), pružajući mogućnosti samopomoći, pomoći pri radu i pomoći na daljinu.
 3. Privatni 5G omogućuje povezivanje i kontrolu u stvarnom vremenu za autonomna vozila.
 4. Računalni vid za automatski videonadzor, inspekciju i navođenje brži je i učinkovitiji na privatnoj 5G mreži.
 5. Povezani uređaji mogu ostati pouzdano i sigurno povezani s mrežom poduzeća tijekom cijele radne smjene bez oslanjanja na Wi-Fi ili prijenosne pristupne točke.

Utjecaj 5G-a na proizvodnju

U studiji se također istražuje kako privatni 5G može optimizirati sredstva i procese u proizvodnji, montaži, testiranju i skladišnim objektima. Privatni 5G omogućuje brže i preciznije praćenje imovine, nadzor sustava te optimizaciju rasporeda i procesa u stvarnom vremenu korištenjem podataka o lokaciji i događajima iz senzora i tvorničkih sustava.

Prezentirana su dva slučaja uporabe privatnog 5G-a u tvornicama:

 • Obavještajni podaci o tvorničkoj imovini: sljedivost od dijelova do proizvoda, s povećanom sigurnosti senzora na mjestima proizvodnje, montaže i testiranja
 • Dinamičko tvorničko planiranje: kontrola zatvorene petlje i sigurnosne aplikacije omogućene aktiviranjem u stvarnom vremenu, fuzijom senzora i dinamičkim planovima procesa.

Dok nastavljamo istraživati potencijal privatnog 5G-a, jasno je da ova tehnologija ima moć transformirati industrijsku proizvodnju te utrti put učinkovitijoj i djelotvornijoj budućnosti.

Izvor: NTT

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

  Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!  Sve vijesti

  Podržava