5G U PROMETU

Pametni semafori ubrzat će promet za 26 posto, na ulice dolaze automobili bez vozača

Autor: Marina Šunjerga
event 07.06.2021.
Foto: Shutterstock

Prometna infrastruktura generira najveće investicije, ali promet u svjetskim metropolama pa i u većim hrvatskim gradovima sve više je zagušen rastućim brojem automobila.

Uz infrastrukturni, promet predstavlja i veliki ekološki problem i svakako je jedan od najvećih izazova 21. stoljeća. Implementacija 5G tehnologije mogla bi promijeniti promet u gradovima budućnosti ne samo kroz autonomnu vožnju već prije svega kroz bolju koordinaciju semafora, povećanje sigurnosti vožnje i usmjeravanje prometa prema manje zagušenim ulicama. Digitalna rješenja, koja objedinjava pojam smart city pretpostavka su boljeg i protočnijeg prometa, a u nastavku donosimo pet načina na koji bi 5G mogao promijeniti promet kakvog poznajemo.

5G će skratiti vrijeme izgubljeno u prijevozu po gradovima

Gužva na gradskim ulicama i vrijeme izgubljeno na putovanje do posla mnogim građanima oduzima kvalitetno vrijeme za obitelj i prijatelje. Primjenom 5G tehnologije zastario raspored i tehnologiju semafora mogli bi zamijeniti semafori koji reagiraju na podatke o prometu u realnom vremenu i to uz pomoć povezanih kamera, senzora i dronova. Prve procjene kažu da bi ova tehnologija ubrzala promet za 26 posto, smanjila zaustavljanje na semaforima za 40 posto te rezultirala 21 posto manjim emisijama ispušnih plinova. Potencijal leži i u tehnologiji koja povezuje podatke iz vozila, a koja bi mogla procijeniti koliko su vozila u prometu međusobno udaljena što također može ubrzati promet u gradovima.

Povećanje sigurnosti u prometu

5G tehnologija omogućit će značajan rast prijenosa podataka, a to se može upotrijebiti i za bolju informiranost vozača. Tako bi se 5G mreža mogla koristiti za informiranje vozača o uvjetima na cesti u realnom vremenu, od leda na cesti, nameta snijega, lokvi ili opasnosti poput rupa na cesti i srušenih stabala. Takve bi informacije dobivene na vrijeme mogle vozače usmjeriti na alternativne pravce. Međutim još veći potencijal opet leži u povezivanju vozila, odnosno njihovih podataka na temelju kojih bi vozači mogli na vrijeme dobiti informaciju o potencijalnom kvaru, naglom zaustavljanju ili pak skretanju automobila u neposrednoj blizini.

5G može osigurati brzi protok prometa

Rješenja su vrlo slična kao i za ubrzanje prometa, a oslanjaju se na sustav pametnih semafora, koje omogućuje 5G tehnologija. IoT rješenja već se primjenjuju u nekim gradovima pa su se tako u Kansas Cityju već 2016. godine instalirali semafori koji rade uz pomoć senzora, a pametni semafori u Pittsburghu ubrzali su promet za 26 posto.

Taksisti će imati više vožnji i potrošiti manje goriva

Uz dobre podatke o gužvama na cestama, korištenje platformi koje su i danas u primjeni poput Ubera, ali i uz brži gradski promet, taksisti bi mogli ostvariti veći broj vožnji tijekom dana, brže prevesti putnike, ali i u konačnici potrošiti manje goriva što im donosi veću profitabilnost i bolji standard.

Vozila bez vozača na gradskim cestama

Bez 5G tehnologije ideja o vozilima bez vozača nije moguća, a iako to u ovom trenutku djeluje kao daleka budućnost Rimac automobili već su za 2024. godinu najavili robotaxi, odnosno taksi vozila bez vozača u Zagrebu. Pretpostavka za realizaciju takvog projekta je iznimno dobra povezanost velikog broja podataka prikupljenih u prometu na primjeni senzora, pametnih semafora i dronova. Presudna je i brzina prikupljanja podataka, odnosno da oni odražavaju realnu situaciju u pojedinom trenutku, za što je nužna 5G tehnologija, odnosno mreža puno brža od postojeće 4G mreže. Velike kompanije već razvijaju tehnologiju koja bi automobilima omogućila da analiziraju podatke u realnim vremenu i na temelju njih usmjeravaju vozilo.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava