Novi Surface Pro – Windowsov prvi potpuni ARM uređaj?

Autor: Redakcija
event 09.07.2024.
Foto: Shutterstock

Od prvog Microsoftovog laptopa s ARM procesorom do najnovijih ARM Surface uređaja prošlo je 12 godina, a najnovija je verzija riješila probleme koji su dosad kočili ARM (napredni RISC stroj) da postane prava zamjena za x86 arhitekturu.

Apple je još 2020. otkrio novu liniju procesora, koji su na tržištu laptopa napravili tihu revoluciju. To su bili Apple Silicon procesori, bazirani na arhitekturi procesora pod nazivom ARM, koji su zbog in-house proizvodnje radili u savršenom tandemu s MacOS softverom te tako rušili rekorde po pitanju trajanja baterije, kao i performansa u odnosu na potrošnju.

S druge strane ograde, Microsoft je još 2012. pokrenuo Windows RT inicijativu koja je pokušavala prenijeti Windows iskustvo na uređaje bazirane na ARM arhitekturi, no Microsoft nije uspio u optimizaciji softvera za novu arhitekturu. Također, Windows RT nije imao opciju instalacije na druge uređaje, već samo na uređajima koji su došli s instaliranim Windows RT softverom.

Prvi Surface koji je imao ARM procesor izašao je još uz Windows 8 s Windows RT softverom, ali imao je više problema no što je bilo očekivano. Korisnici su prijavili veoma loše performanse i bilo je očito da je to tek pokušaj prelaska na ARM arhitekturu.

Ove godine stupa na scenu hibridni tablet Surface Pro Copilot+.

Dizajn uređaja

Surface Pro je izuzetno tanak i lagan, debljine 9,3 mm i težine 894 grama. Kućište od recikliranog aluminija čini ga premium uređajem, a i dalje je jedan od najunikatnijih uređaja na tržištu.

Priključci i performanse

Surface Pro ima magnetski Surface Connector za napajanje i dva USB-C USB 4 priključka, ali nema priključak za slušalice – iako ima dovoljno prostora za njega. Uređaj dolazi s Qualcommovim procesorima, 10-jezgrenim Snapdragon X Plus ili 12-jezgrenim Snapdragon X Elite čipom. Ti čipovi također imaju integrirane procesorske jedinice za AI (NPU – Neural Processing Unit) . Iako većina aplikacija radi besprijekorno, neki programi poput igrica, koje se ne pokreću zbog problema s anti-cheat rješenjima kojima je potreban kernel pristup, kao i neki Adobe Creative programi koji imaju poteškoće s ARM hardverom.

Ekran – napokon OLED

Iako je prijašnja tehnologija PixelSense panela koji su koristili za Surface laptope bila iznimno dobra, OLED je značajka koja je veoma dobrodošla te puno pridonosi korisničkom iskustvu. OLED paneli ipak predvode na tržištu po pitanju reprodukcije boja i kvalitete doživljaja.

Baterija

Surface Pro trajao je 12 sati i 15 minuta na PCMark 10 Applications testu baterije, što je nešto manje od sličnih sustava. Surface Pro 10 for Business izdržao je 12 sati i 20 minuta, dok je Dell XPS 13 trajao 13 sati i 15 minuta. Tijekom tipične uporabe, baterija je izdržala cijeli radni dan, s oko 40 % preostalog kapaciteta nakon osam sati. Surface Pro ima ventilatore koji se čuju pri većim opterećenjima i uređaj se zagrijava tijekom laganog igranja i preuzimanja softvera, što nije idealno za držanje na krilu tijekom toplih dana.

Dodatna oprema

Surface Pro ima ugrađeno postolje (engl. kickstand) koje omogućuje raznovrsno postavljanje, od kuta sličnog prijenosnom računalu do gotovo uspravnog položaja, što mnogi drugi tableti nemaju. Iako funkcionalan, može biti nezgrapan za korištenje na neravnim površinama. Olovka Surface Slim Pen 2, po cijeni od 130 dolara, ostaje glavni dodatak za Microsoftove tablete, korisna za crtanje i vođenje bilješki. Olovka je dobro izbalansirana i jednostavna za držanje, a puni se lako ako imate tipkovnicu s utorom za Slim Pen.

Tipkovnica  – odlična, ali nije uključena

Nova tipkovnica je odličan spoj funkcije i estetike, no po paprenoj cijeni. Osnovni model je Pro tipkovnica, koja ne donosi nove funkcije, osim podebljanih legendi na tipkama. Međutim, Flex tipkovnica donosi jednu ozbiljnu prednost nad konkurencijom – radi i kada nije spojena na uređaj. Tako se Surface tablet može staviti na stol a tipkovnica u naručje, osiguravajući u potpunosti ergonomsku pozu kao i fleksibilnost u mijenjanju mjesta rada.

Proizvođačka preporučena maloprodajna cijena Pro tipkovnice je 140 USD, dok flagship Flex tipkovnica košta čak 350 USD.

Copilot „plus” – marketinški trik ili stvarna značajka?

Mogućnosti umjetne inteligencije za Surface Pro, kao što je Paintov Cocreator i Copilot+ variraju u svojoj korisnosti. Generiranje AI slika i Live Captions su zanimljivi, ali više-manje praktični. Slike generirane pomoću umjetne inteligencije ne pružaju uvjerljivu kvalitetu u usporedbi s alatima poput Copilot DALL-E 3, dok Live Captions (makar korisni za osnovno titlovanje i prijevod) pokazuju određena ograničenja u preciznosti. Novi Windows Studio Effects, uključujući način Portrait Light za video pozive, poboljšavaju upotrebljivost, ali određeni filteri su manje učinkoviti. Sve u svemu, iako ove značajke dodaju novost, njihova svakodnevna praktična primjena još uvijek treba biti potpuno realizirana.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava