Natko Beck: Medicina budućnosti imat će puno više podataka i biti maksimalno personalizirana

Autor: Marina Šunjerga
event 02.03.2022.
Foto: 5G.hr

Radiolog Natko Beck izvrstan je liječnik, a njegova posebnost leži u tomu što o zdravstvenim i humanitarnim temama progovara dojmljivim objavama na društvenim mrežama. Hrvatska udruga za odnose s javnošću proglasila ga je najboljim komunikatorom u 2020. godini, koju je obilježio početak pandemije.

Za ovog svestranog liječnika Dječje bolnice Srebrnjak ta je nagrada dokaz da ispravno slijedi postulat Andrije Štampara o javnom progovaranju. Dr. Beck se rado odaziva na mnoge volonterske akcije, a stanovnici i posjetitelji Bola na Braču više se ni ne čude kad doktora Becka ugledaju s mobilnim ultrazvukom na plaži. Liječnik je postao zbog djeda, pojašnjava, a iako ga je privlačila znanstvena karijera, odlučio je pomagati ljudima. Svaki napredak, kako u medicini tako i u tehnologiji smatra sjajnim, pa tako i uvođenje 5G mreže. Ima iskustvo telemedicine i kaže da će 5G tehnologija donijeti nebrojene mogućnosti običnom čovjeku. O ulozi tehnologije u medicini, društvenom životu i novim trendovima Natko Beck progovara za portal 5G.hr.

Implementacija 5G mreže je u punom jeku. Radiologija je područje medicine u kojem se očekuju najveći napreci potaknuti mrežom nove generacije. Kako će izgledati medicina novog doba?
Medicina će imati puno više podataka, pogotovo individualnih podataka te će se krojiti posebni programi po svakom pojedincu. Također će i neki dijelovi medicine postati vrlo brzo mobilni i dostupni i u kućnim izdanjima.

U medicinski sustav sve više ulaze i alati bazirani na AI-u, umjetnoj inteligenciji. Jesu li AI alati korak u bržu i kvalitetniju medicinu?
Sretan sam svaki put kad vidim neki AI alat implementiran u moj posao. Svaki korak u tom smjeru učinit će naš posao lakšim i sigurnijim. Veselim se tom vremenu.

Već je danas u praksi telemedicina, očitavanje na daljinu pa i liječenje na daljinu. 5G mreža omogućit će i operacije te puno više zdravstvenih konzultacija na daljinu. Može li takav pristup proširiti dostupnost medicinskih usluga?
Naravno da sve to vodi u dostupniju medicinu. Vrlo je važno da napravimo pametne sustave uz pomoć AI rješenja. Imamo lijepu priliku učiniti medicinu ne samo dostupnijom, nego vrlo dostupnom.

Kao liječnik, vidite li negativne utjecaje nove mreže na zdravlje?
Nisam upoznat sa štetnim učincima neionizirajućeg zračenja. Literatura ne opisuje nikakva oštećenja in vivo. Tako ne znam i koje bi to posljedice bile, a još manje ne znam kako bismo ih mogli mjeriti. Posljedično tome ne mogu govoriti o tome da postoje bilo kakvi učinci 5G na zdravlje.

Radujete li se, kao potrošač, 5G mreži i koristite li već 5G mobitel?
Koristim i imam koristi od toga, pošto mi mobitel često služi kao izvor mreže dok radim na laptopu, a često očitavam i neke slike. Veselim se kad će 5G biti svugdje rasprostranjen, a ne samo na nekim hot mjestima.

Velika rasprava vodi se oko kreiranja metaverzuma, virtualnog svijeta u kojeg bi se mogla preseliti društvena zbivanja. Hoćemo li se sve više družiti u virtualnom prostoru?
Ne vjerujem u metaverse kao zamjenski koncept za realnost. To je nešto dodatno. Naravno da će se naći ekipe koja će ispijati virtualne kave, ali puno smislenije od toga su mi virtualne klinike, koje i te kako imaju smisla.

Vrlo ste društveno aktivni pa nerijetko možemo u javnosti vidjeti i vaše javnozdravstvene akcije i inovativne pristupe poput pregleda na plaži na Braču. Pripremate li nešto novo?
Pripremam nešto novo i nadam se da ću uskoro moći o tome pričati na sva vrata! Nastavljaju se svi projekti na kojima sam do sada radio samo jače i glasnije; Back Together summit 2022. i podcast kojeg upravo krećem snimati ovih dana.

Kako ste reagirali kada su Vas proglasili komunikatorom godine? Što to priznanje za Vas znači u kontekstu Vašeg javnog rada i profesije?
To je iskreno laskava titula za koju nisam ni znao da postoji. Služi mi kao potvrda za rad i kerozin za nastavak dalje. Imam svojevrsnu obavezu nastaviti raditi dalje i držati određenu kvalitetu. To mi odgovara jer umanjuje šanse da odustanem.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava