LUKA BUDUĆNOSTI

Luka Ploče postaje prva pametna luka u Hrvatskoj

Autor: Redakcija
event 22.05.2024.
Foto: Port of Ploče

Najveća domaća pomorska luka na vrhu lučkog biznisa za 30 mjeseci postat će i prva pametna zahvaljujući instalaciji privatne 5G SA mreže.

Suradnja tvrtke Markoja i Lučke uprave Ploče rezultirala je projektom „Unaprjeđenje javnih usluga Lučke uprave Ploče putem implementacije 5G povezivosti” koji vrijedi oko 1,27 milijuna eura, od čega 70 posto čine sredstva iz EU fondova. Riječ je o jedinom projektu iz Hrvatske odabranom za sufinanciranje Europske komisije u iznosu od gotovo milijun eura (958.125 EUR) iz fonda 5G za pametne zajednice” (5GSC), kao dio drugog kruga poziva u okviru Instrumenta za povezivanje Europe u digitalnom sektoru, poznatog kao CEF Digital – namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama članicama Europske unije.

Strateška važnost Luke Ploče

Lučka uprava Ploče osnovana je 1997. godine kako bi upravljala, razvijala i koristila luku Ploče, proglašenu lukom od iznimnog nacionalnog gospodarskog interesa za Hrvatsku. Njena misija je osigurati razvoj luke i pretvoriti je u konkurentnu lokaciju koja pruža brze, kvalitetne, pouzdane, sigurne, isplative i produktivne usluge, s posebnom pažnjom na utjecaj na lokalnu zajednicu i gospodarstvo.

Glavne aktivnosti Lučke uprave uključuju skrb o lučkom području, osiguranje sigurnog lučkog prometa, koordinaciju s koncesionarima te upravljanje slobodnom lučkom zonom. Koncesionari, poput Luke Ploče d.d., obavljaju ključne usluge kao što su utovar, istovar, skladištenje i rukovanje teretom.

Luka Ploče, smještena na istočnoj obali Jadranskog mora uz autocestu E-65, predstavlja ključnu točku za transport robe do središnje, zapadne i istočne Europe. Povezana je željeznicom i cestom E-73, dio koridora 5C (Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče) koji u širem smislu povezuje Baltik s Jadranom. Ova povezanost igra vitalnu ulogu u gospodarskom povezivanju Europe. Luka je ujedno i kompleksan sustav u kojem Lučka uprava mora osigurati uvjete za nesmetani rad svih koncesionara i dionika (carina, policija, vatrogasci, hitna pomoć, prijevozne agencije, vozači kamiona i drugi korisnici), uključujući pružanje infrastrukture, internetske povezanosti i koordinaciju svih procesa unutar lučkog područja.

Problemi, rješenja i krajnji cilj

Luka Ploče je luka univerzalne namjene koja godišnje prevozi velike količine tereta i ima značajnu infrastrukturu, uključujući više terminala za različite vrste tereta. Međutim, analizom trenutnog stanja utvrđeno je da se postojeći sustav može dodatno unaprijediti, posebice u kontekstu koordinacije prometa, informatičke podrške za integraciju svih subjekata, optimalnog organiziranja lučkih operacija te osiguravanja adekvatnog sigurnosnog sustava i mjerenja kvalitete okoliša.

Za rješavanje tih problema predlažu se slučajevi uporabe koji uključuju pametne kamere, sustav senzora i namjensku IT platformu, s ciljem poboljšanja koordinacije, nadzora, evidencije i sigurnosti unutar luke te omogućavanja boljeg upravljanja teretom i lučkim područjem.

Cilj projekta SmartPortPloce je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče uvođenjem privatne 5G mreže na području luke, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka kao i njihovo dijeljenje, što je ključno za preciznu i brzu analitiku. Realizacijom ovog projekta Luka Ploče postat će prva pametna luka u Hrvatskoj povezana 5G mrežom. To zahtijeva automatizaciju procesa i senzoriku, koje će promijeniti način na koji luka radi, a sve s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti luke i daljnjeg smanjenja njenog ugljičnog otiska.

Uloga Markoje i slučajevi uporabe

Markoja d.o.o., vodeći hrvatski pružatelj mrežnih i infrastrukturnih telekomunikacijskih rješenja, u okviru projekta postavlja mrežnu infrastrukturu i pripadajuću opremu za uvođenje privatne 5G SA (Standalone) mreže na području Luke Ploče te će razraditi i demonstrirati tri inovativna slučaja uporabe s intenzivnim korištenjem podataka:

  • lokacijski sustav u stvarnom vremenu (RTLS)
  • nadzor i evidenciju manipulacije teretom
  • prevenciju incidenata.

Sustav lociranja u stvarnom vremenu (Real-Time Locating System) omogućit će precizno praćenje vozila unutar Luke Ploče od njihovog ulaza i kretanja do parkiranja. Automatizirani sustav optimizirat će radne procese u luci uz praćenje prometa i organizaciju parkiranja da bi se spriječilo da vozila završe na pogrešnom mjestu s obzirom na teret koji prenose ili okolni teret (npr. opasne tvari). Ovaj slučaj uporabe također uključuje senzore na obali te pametne kamere za geolociranje brodova i praćenje vremenskih uvjeta, morskih mijena i kretanja, koji će dostavljati informacije operateru kako bi se omogućile brže i sigurnije aktivnosti vezane uz pristajanje plovila.

Nadzor i evidencija manipulacije teretom unaprijedit će svakodnevno poslovanje u luci kroz precizno praćenje tereta. Implementacija naprednog sustava pametnih kamera, senzora i dronova omogućit će identifikaciju tereta, mjerenje količine i vođenje evidencije, povećavajući učinkovitost, sigurnost i preciznost nadzora ključnih operacija u luci.

Prevencija i upravljanje incidentima obuhvaća senzore za detekciju požara, termovizijske kamere, senzore za kvalitetu zraka i vode i lokalnu meteorološku stanicu za mjerenje vjetra i vlage. Ovi sustavi omogućuju brzu i preciznu reakciju u slučaju požara ili onečišćenja mora i zraka. Također, bit će povezani s postojećim softverskim platformama, omogućavajući razmjenu podataka s ključnim institucijama poput vatrogasaca, hitne pomoći i policije putem 5G mreže.

Očekivanja i rezultati

„Osiguravanje privatne 5G (SA) mreže u budućnosti će omogućiti implementaciju naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije, računalnog vida i proširene stvarnosti”, ističe Boris Markoja, direktor i osnivač tvrtke Markoja, „a sve u cilju optimizacije prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećanja ukupne sigurnosti svih dionika u luci te poboljšanju prevencije – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi i našim ‘5E’ vrijednostima: energetika, ekonomija, ekologija, etika i estetika.” Markoja d.o.o. vlasnik je 5G spektra na regionalnoj razini u devet hrvatskih županija, uključujući punu pokrivenost u Dubrovačko-neretvanskoj (80 MHz), te aktivno sudjeluje u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice.

Povodom početka projekta, u ožujku je organizirana uvodna konferencija u dvorani Doma kulture Ploče, na kojoj su sudjelovali predstavnici Lučke uprave Ploče, tvrtke Markoja, Luke Ploče, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, FER-a te Europske izvršne agencije za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HaDEA). Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče, koja će biti korisnik ovog projekta, tom je prilikom poručio kako će „implementacija 5G tehnologije Luki Ploče omogućiti da poslovne procese radi brže i s manjim utjecajem na sami okoliš. Usto, poslovat ćemo sigurnije jer ćemo, zahvaljujući automatizaciji procesa i senzorici, omogućiti bolju prevenciju incidenata. Ponosan sam što će Luka Ploče biti prva hrvatska pametna luka povezana 5G tehnologijom.”

Nakon završetka projekta, Lučka uprava Ploče bit će isključivi vlasnik izgrađene infrastrukture, dok će Markoja d.o.o. zadržati koncesiju nad 5G spektrom. Zagrebačka tvrtka će za realizaciju ovog projekta ustupiti spektar Lučkoj upravi potpuno besplatno.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava