DONOSI REPORTLINKER:

Izvješće o globalnom tržištu za 5G Core

Autor: Redakcija
event 29.06.2023.
Foto: Shutterstock

Očekuje se da će globalno tržište za 5GC doživjeti značajan rast, uz projicirano povećanje s 2,23 milijarde dolara u 2022. na 3,65 milijardi dolara u 2023., tj. prosječnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 63,94 posto.

Međutim, trenutni rat između Rusije i Ukrajine privremeno je omeo mogućnost globalnog gospodarskog oporavka od pandemije. Ovaj sukob rezultirao je ekonomskim sankcijama za više zemalja, poremećajima u lancima opskrbe i naglim porastom cijena robe, što je utjecalo na različita tržišta diljem svijeta. Unatoč tome, očekuje se da će tržište dosegnuti 33,16 milijardi dolara u 2027., uz prosječnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 73,58 posto.

Tržište za 5G Core obuhvaća prihode koje ostvaruju subjekti putem usluga kao što su arhitektura usmjerena na usluge i arhitektura temeljena na cloudu. Tržišna vrijednost uključuje vrijednost povezane robe koju prodaju pružatelji usluga ili je uključena u ponudu usluga. To posebice uključuje robu i usluge kojima se trguje između subjekata ili se prodaju izravno krajnjim potrošačima.

5G Core (5GC) služi kao središnja komponenta 5G mreže odgovorna za razne funkcije unutar mobilne mreže koje omogućuju komunikaciju, kao što su autentifikacija, autorizacija te upravljanje podacima i politikama. Ima ključnu ulogu u pružanju sigurne i pouzdane mrežne povezanosti za krajnje korisnike, dajući im pristup mrežnim uslugama.

Azijsko-pacifička regija istaknula se kao najveća regija na 5GC tržištu u 2022., a očekuje se da će i dalje biti najbrže rastuća regija u predviđenom razdoblju. Izvješće o tržištu pokriva regije kao što su Azija-Pacifik, Zapadna Europa, Istočna Europa, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Bliski istok i Afrika.

Primarne komponente 5G Core-a uključuju rješenja i usluge. U kontekstu mrežnih operacija, usluge se odnose na aplikacije ili funkcije koje olakšavaju vezu među korisnicima, aplikacijama i podacima unutar mreže. Rješenja obuhvaćaju profesionalne usluge i upravljane usluge postavljene i na cloudu i na lokaciji. Telekom operatori i poduzeća koriste različite mrežne funkcije kao što su AMF, SMF, UPF, PCF, NEF, UDM, AUSF, AF i NSSF.

Očekuje se da će proliferacija podatkovnog prometa potaknuti rast 5GC tržišta u budućnosti. Podatkovni odnosno mrežni promet odnosi se na količinu podataka koji se prenose putem mreže u određenom trenutku. Korištenje 5GC-a za upravljanje podatkovnim prometom nudi nekoliko prednosti, uključujući poboljšane mrežne mogućnosti, izloženost usluge i optimizaciju upravljanja prometom.

Primjerice, prema izvješću švedskog pružatelja IT usluga Telefonaktiebolaget LM Ericsson, globalni mobilni podatkovni promet dosegao je približno 90 EB (eksabajta) mjesečno u 2022. i predviđa se da će se povećati još skoro četverostruko, na 325 EB mjesečno do 2028. Stoga porast u podatkovnom prometu zahtijeva povećano korištenje 5G Core-a.

Tehnološki napredak postao je značajan trend na tržištu kako tvrtke usvajaju nove tehnologije kako bi zadržale svoju tržišnu poziciju. Jedan primjer je Nokia Corporation, vodeći globalni pružatelj telekomunikacijskih usluga sa sjedištem u Finskoj, koji je uveo alternativu softvera kao usluge (SaaS) za postavljanje 5G samostalne (SA) jezgrene mreže.

U drugom slučaju, Hewlett Packard Enterprise (HPE), predvodnik IT usluga sa sjedištem u SAD-u kupio je talijansku tvrtku Athonet u veljači 2023. Ova akvizicija omogućuje HPE-u pružanje mogućnosti privatnog umrežavanja izravno poduzećima kao dio svog mrežnog portfelja Aruba. Dodatno, pružateljima komunikacijskih usluga (CSP) omogućuje brzu uspostavu privatnih 5G mreža za svoje klijente.

Ovo izvješće pokriva zemlje kao što su Australija, Brazil, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Japan, Rusija, Južna Koreja, UK i SAD.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava