Ericsson i Google pokazuju kako više mrežnih rasloja na jednom Android uređaju može poboljšati korisničke i poslovne aplikacije

Autor: Redakcija
event 25.08.2022.
Foto: Shutterstock

Ericsson i Google nastavljaju gurati okvire u raslojavanju mreže i donositi niz prednosti 5G-a korak bliže potrošačima, demonstrirajući višestruke mrežne rasloje na jednom uređaju koji služe i individualnim korisnicima i poduzećima.

U sklopu svoje posljednje suradnje, partneri ekosustava demonstrirali su podršku na Ericssonovoj mrežnoj infrastrukturi za više rasloja na jednom Android 13 uređaju – kako za poslovne (radni profil) tako i za potrošačke aplikacije. Osim toga, rasloj za usluge brendiranih operatora po prvi će put omogućiti pružateljima komunikacijskih usluga da osiguraju dodatnu fleksibilnost za prilagođene ponude i mogućnosti.

Raslojavanje mreže dugo se smatralo ključnim za iskorištavanje vrijednosti koju 5G mreža može dati pružateljima usluga i poduzećima. GSMA procjenjuje da će samo tržište za raslojavanje mreže u poslovnom segmentu vrijediti 300 milijardi američkih dolara do 2025. Dokazavši da jedan uređaj može koristiti više rasloja, koji se koriste u skladu s korisničkim profilima na uređaju i pravilima mreže definiranima na razini pružatelja usluga, Google i Ericsson pokazali su način za premošćivanje jaza između tri važne skupine korisnika.

Rezultati su postignuti u okruženju testiranja interoperabilnosti uređaja (Interoperability Device Testing ili IODT) na Google Pixel 6 Pro uređajima koji koriste Android 13. Novim se izdanjem proširuju mogućnosti za poduzeća koja dodjeljuju mrežno raslojavanje aplikacijama na temelju URSP (User Equipment Route Selection Policy) pravila, što je značajka koja omogućuje jednom Android uređaju da se poveže na više mrežnih rasloja istovremeno.

Na potrošačkom profilu uređaja dostupne su dvije različite vrste rasloja, uz zadani rasloj mobilne širokopojasne veze (MBB). Programeri aplikacija sada mogu zatražiti koja će kategorija povezanosti (latencija ili propusnost) biti potrebna njihovoj aplikaciji, a zatim će se odabrati odgovarajući rasloj čije karakteristike definira mobilna mreža. Na ovaj način može se odrediti prioritet latenciji ili propusnosti, u skladu sa zahtjevima aplikacije. Primjerice, aplikacija može koristiti rasloj niske latencije unaprijed definiran mobilnom mrežom za online igre ili unaprijed definirani rasloj visoke propusnosti za streaming ili sudjelovanje u videopozivima visoke razlučivosti.

Monica Zethzon, voditeljica Ericssonovog odjela Solution Area Packet Core izjavila je:

Kako operatori i poduzeća traže povrat svojih ulaganja u 5G mreže, mogućnost pružanja širokog i raznolikog izbora slučajeva uporabe od presudne je važnosti. Pružatelji komunikacijskih usluga i poduzeća koji korisnicima mogu ponuditi fleksibilnost da iskoriste prilagođene mrežne rasloje za poslovne i osobne profile na jednom Android uređaju otvaraju golemu zalihu različitih uporaba tih uređaja. Potvrđujući da će nove mogućnosti raslojavanja mreže koje nudi Android 13 u potpunosti funkcionirati s Ericssonovom mrežnom tehnologijom, označavamo značajan korak naprijed u pomaganju cjelovitom mobilnom ekosustavu da uvidi pravu vrijednost 5G-a.

Ericsson i njegovi partneri već su realizirali brojne pionirske projekte raslojavanja mreže koristeći ekosustav Android 12 uređaja. Tako su u srpnju Telefonica i Ericsson najavili napredak u E2E (s kraja na kraj) automatiziranom raslojavanju mreže u 5G samostalnom načinu (5G SA) rada.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava