Dolazi doba 5G računala

Autor: Zvonko Pavić
event 25.08.2021.
Foto: Shutterstock

Prema raznim izvještajima i člancima koje možemo čitati u medijima, više od 80 posto poslodavaca dopustit će svojim zaposlenicima da i dalje rade od kuće ili s distance, bar dio tjedna – a to znači da će im uskoro trebati brz i siguran pristup internetu, s uređaja koji će se lako spajati na 5G mreže.

Trebat će im 5G računala koja mogu sve što i najsnažniji pametni mobiteli, i više od toga.

Iako se na prvi pogled može činiti kako je 5G revolucija usredotočena samo na telekomunikacije i pametne mobitele, riječ je o tehnološkom trendu koji utječe doslovno na sve što se koristi internetom – pa tako i na osobna računala. Modeli prijenosnih osobnih računala koja u sebi imaju ugrađen 5G modem i druge potrebne 5G uskladive (radio frekvencijske) tehnologije (antene i čipove) postoje više od godine dana i zasad ih koriste ljudi koji se zbog svog posla moraju puno kretati, često i prostorima u kojima nema ni Wi-Fi bežičnog, a kamoli fiksnog pristupa internetu. Treba li “5G PC” i nama ostalima? Naravno. Možemo ga nabaviti na dva načina: nadograditi stari laptop, što je dosta skupo i tehnički zahtjevno ili nabaviti 5G PC. Stari laptop zatim možemo darovati nekom tko još nema vlastito računalo.

Sigurna komunikacija i razmjena podataka

Osim komocije i želje za stalnim kontaktom, glavni razlog za nabavu 5G laptopa je sigurnost. Svaki posao ima svoje tajne, pa ga ne bi trebalo obavljati putem javno dostupnih bežičnih mreža u kafićima, hotelima, kolodvorima, autobusima, aerodromima i drugim mjestima na kojima prolazi puno ljudi. To ne znači da su 5G mreže baš potpuno zaštićene od hakerskih napada, no puno ih je teže “probiti” od Wi-Fi javnih mreža. Cijela informatička industrija radi na toj obrani, počevši od Microsofta koji je dodatno zaštitio svoje najnovije (Windows 10 i 11) operativne sustave, proizvođača 5G osobnih računala do proizvođača raznog sigurnosnog softvera, specijaliziranog za 5G laptope.

Drugi razlog je kvaliteta razmjene podataka – manje kašnjenje (latencija) u prijenosu informacija putem 5G mreža. Tijekom pandemije to je postalo iznimno važno. Svi danas koriste alate za video konferencije, što za posao, što za zabavu, što za osobnu komunikaciju. Svi se dopisuju putem raznih alata za trenutnu razmjenu poruka. Svi koriste bar po jednu platformu za timski rad („kolaboraciju”). I svi sve to koriste stalno i istodobno, pa veza koju imaju mora imati puno veću propusnost („bandwith”) od sadašnjih mobilnih mreža. 5G je daleko brži od bilo koje druge bežične mreže pa ćete informacijama na poslužitelju tvrtke za koju radite, ili u nekom cloudu u kojoj vaša tvrtka držite svoje podatke sa svog 5G laptopa, pristupiti u tren oka. Postoji i ograničenje brzine pristupa u zatvorenim prostorima – većina postojećih 5G prijenosnih osobnih računala ima ugrađenu tzv. sub-6 5G tehnologiju, međutim, kad šire zaživi mmWave, i to će biti riješeno.

Non-Stop online

5G osobnim računalima ne treba hotspot (Wi-Fi) pa ne morate „internet” tražiti uokolo, a ne treba vam niti lozinka za pristup mreži. 5G PC je stalno umrežen. I ne mora se ulogirati. Mana toga je što se pristup 5G mreži s prijenosnog računala (za razliku od pristupa putem Wi-Fi mreža) dosta plaća, pa je ta opcija sada dostupna samo onima kojima će to njihove tvrtke omogućiti i onima koji zbog specifičnosti posla moraju imati snažno zaštićenu komunikaciju (pripadnici raznih “troslovnih” agencija, primjerice). No, kako bude rastao broj korisnika tako će i operateri telekomunikacijskih mreža snižavati cijene pa će i 5G laptopi i tarife za pristup biti pristupačnije široj populaciji.

Osam milijuna 5G laptopa

U svijetu je, tvrdi se u nedavnom izvještaju tvrtke Strategy Analytics, prošle godine prodano više od deset milijuna prijenosnih osobnih računala s ugrađenim tehnologijama kojima se mogu spojiti na neku (3-4-5G) telekomunikacijsku mrežu. Najviše je uređaja usklađenih s 4G/LTE standardom. Gotovo pola ih je kupljeno u Sjevernoj Americi, a ostali su prodani u Europi i Jugoistočnoj Aziji. Prema tom izvještaju, u svijetu danas ukupno ima više od 26 milijuna laptopa koji se izravno spajaju na mobilne mreže, (što je rast od 25 posto u samo godinu dana), a oko tri posto (gotovo osam milijuna) tih uređaja čine laptopi spremni za 5G. Analitičari iste tvrtke prognoziraju i da će udio 5G laptopa u ukupnom broju laptopa koji se mogu izravno spojiti na mobilne mreže porasti na 69 posto u manje od pet godina, do 2025.

Što se tiče modela, u povijesti svjetske telekomunikacijske i informatičke industrije bit će zauvijek zapisano da je Lenovo Yoga bio je prvi 5G laptop, no danas, dvije godine poslije, ima tih uređaja puno više. Što se tiče najnovijih, pogledajte (tako što ćete njihove nazive upisati u Google) primjerice, Samsung Galaxy Book Go 5G, Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga, Dell Latitude 9520, HP Elite Folio, kako biste vidjeli koji od njih ima konfiguraciju (i cijenu) najbliže vašim željama i potrebama. Svi su dostupni (ili će uskoro biti dostupni) i u Hrvatskoj.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava