IZVJEŠĆE

Budućnost europskih mobilnih usluga: GSMA i operatori objavili stratešku viziju za 2030.

Autor: Redakcija
event 27.03.2024.
Foto: Shutterstock

Udruga GSMA, u suradnji s velikim europskim mobilnim operatorima, predstavila je strateški plan za mobilnu industriju u regiji, neposredno prije nadolazećih izbora za Europsku uniju u lipnju.

Pod nazivom „Povezivanje Europe do 2030.: Manifest mobilne industrije za Europu”, ova inicijativa naglašava nužnost ključnih reformi politika kako bi se osiguralo da Europa zadrži svoje vodstvo u inovacijama dok teži sveobuhvatnoj pokrivenosti 5G-om do 2030.

Prema industrijskom konzorciju koji predstavlja mobilne operatore, Europa se mora suočiti s raznim izazovima koji ometaju rast i konkurentnost njezinog telekomunikacijskog sektora, uključujući fragmentaciju tržišta, regulatorne prepreke te investicijske prepreke. Manifest naglašava predanost poticanju suradnje i napretka, s ciljem pozicioniranja Europe kao predvodnika u digitalnoj tehnologiji i inovacijama na globalnoj razini. Naglašava obvezu uspostavljanja infrastrukture sljedeće generacije radi potpore uspjehu i prosperitetu europskih građana i poduzeća nakon 2030. godine.

S obzirom na pojačanu globalnu konkurenciju, eskalaciju trgovinskih barijera i utrku za tehnološkom dominacijom, Europa se nalazi na ključnoj prekretnici. Ovim manifestom definira se nekoliko strateških točaka, s naglaskom na važnost unaprjeđenja povezivosti, digitalne inovacije i prijelaz na održivost. Značajni primjeri uspješnih inicijativa diljem Europe, u rasponu od pametne proizvodnje i digitalnih alata za mala i srednja poduzeća (MSP-ove) do inovativnih projekata u poljoprivredi i urbanom upravljanju, naglašavaju potencijal mobilnog sektora za poticanje gospodarskog napretka, ekološke održivosti i društvene dobrobiti.

Istaknuti projekti uključuju okvir GSMA Open Gateway za standardizirane API-je, Deutsche Telekomovo uspostavljanje privatne mreže kampusa za istraživačke svrhe na Sveučilištu primijenjenih znanosti Brandenburg, 5G tvorničke operacije u Barceloni tvrtke Telefonica i KPN-ovo korištenje 5G tehnologije za poljoprivredne prakse u Nizozemskoj. Osim toga, izvješće govori o raznim napretcima kao što su inicijative pametne rasvjete Deutsche Telekoma, Dynamic Line Rating uređaj za poboljšanu učinkovitost mreže Telefonice te projekti pametnog strujanja u Francuskoj koje vodi Bouygues Telecom, među ostalima. Primjene u e-zdravstvu, poput suradnje između Orangea i KU Leuven u Belgiji, također su istaknute. Naglašeni su razvoj digitalnih vještina i napori za premošćivanje digitalnog jaza, uz inicijative za širenje otvorenih RAN mreža i razvoj sigurnih kriptografskih procesora, kao što je primjer nastojanja telekoma Tim u Italiji.

GSMA naglašava da manifest služi kao hitan apel donositeljima politika EU-a da usvoje novi okvir digitalne infrastrukture koji vodi ulaganjima, inovacijama i stvaranju usklađenog digitalnog tržišta, u skladu s dinamikom tržišta koje se razvija. Naime, europsko tržište telekomunikacija sastoji se od preko 100 operatora u 27 država članica, od kojih svaki opslužuje prosječnu korisničku bazu od oko 5 milijuna pretplatnika. Za usporedbu, glavni operatori u Kini mogu se pohvaliti bazama korisnika od po 450 milijuna, dok oni u SAD-u opslužuju svaki po 110 milijuna korisnika. Iznesene preporuke uključuju rješavanje rascjepkanosti tržišta, provedbu politika spektra koje pogoduju ulaganjima, premošćivanje regulatornih jazova između različitih pružatelja digitalnih usluga i modernizaciju regulatornih okvira radi usklađivanja sa suvremenom realnošću.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava