Budućnost dopisivanja: RCS poruke

Autor: Redakcija
event 11.07.2024.
Foto: Shutterstock

RCS je tehnologija koja obećava nadograditi tradicionalni SMS/MMS na način da zadovolji suvremene zahtjeve korisnika.

Kada je SMS (Short Message Service) uveden početkom 1990-ih, mobilna tehnologija bila je u svojim povojima, a potreba za prijenosom velikih količina podataka gotovo nepostojeća. SMS je pružao jednostavan i efikasan način slanja kratkih tekstualnih poruka, te je ubrzo postao standard komunikacije među korisnicima mobilnih telefona.

Svi se sjećamo koliko je bitna bila tipkovnica na Blackberry mobitelima te koliko je tada SMS bio dominantan. Međutim, kako su se mobilne tehnologije razvijale, uključujući pametne telefone i aplikacije za razmjenu poruka, SMS je ostao zarobljen u vremenu kao arhaičan protokol, nesposoban zadovoljiti moderne komunikacijske potrebe.

RCS – odgovor na nedostatke SMS-a

RCS (Rich Communication Services) omogućuje slanje poruka koje uključuju multimedijalni sadržaj, grupne razgovore, potvrde o čitanju, te mnoge druge funkcionalnosti koje su postale standard kod aplikacija poput WhatsAppa i Facebook Messengera.

Cilj RCS-a je pružiti sveobuhvatnije iskustvo razmjene poruka koje je kompatibilno sa svim modernim mobilnim uređajima i mrežama, a pritom zadržati jednostavnost i pouzdanost tradicionalnog SMS-a.

Pregled razvoja RCS protokola

Razvoj RCS tehnologije započeo je 2007. godine kao odgovor na potrebu za naprednijim komunikacijskim uslugama koje SMS i MMS nisu mogli pružiti. GSMA je 2008. preuzela vodstvo u standardizaciji RCS-a, stvarajući univerzalni profil koji je omogućio interoperabilnost među različitim operatorima i uređajima.

Ključan trenutak bio je 2015. kada je Google kupio Jibe Mobile i počeo integrirati RCS u Android, što je ubrzalo prihvaćanje tehnologije. Godine 2018. Google je lansirao RCS Chat uslugu, donoseći napredne funkcije poput slanja visokokvalitetnih medija i grupnih razgovora.

Od 2019. sve veći broj operatora širom svijeta implementira RCS, čineći ga univerzalnim standardom za mobilnu komunikaciju. Na developerskoj konferenciji WWDC 2024, Apple je najavio da će i iOS odsada podržavati RCS protokol, prihvativši tako novi standard te privodeći eru SMS-a svome kraju.

Funkcionalne značajke RCS protokola

 • Poruke jedan-na-jedan: Korisnici mogu razmjenjivati konverzacijske poruke s drugom osobom.
 • Audio poruke: Korisnici mogu slati audio poruke unutar svojih jedan-na-jedan ili grupnih razgovora.
 • Grupni razgovori: Korisnici mogu stvoriti razgovor u kojem pozivaju dvije ili više osoba, a svi sudionici su svjesni prisutnosti drugih.
 • Pokazivači tipkanja: Korisnici znaju kada druga osoba odgovara jer pokazivači tipkanja pružaju informacije o aktivnosti u stvarnom vremenu.
 • Potvrde o čitanju: Korisnici znaju kada je poruka pročitana.
 • Obogaćeni pozivi: Korisnici mogu dijeliti sadržaj prije, tijekom i nakon glasovnog poziva.
 • Interaktivne poruke: „Bogata kartica” (rich card) omogućuje tvrtkama slanje interaktivnih poruka s mogućim odgovorima ili akcijama. Na primjer, restoran šalje RCS poruku s „bogatom karticom“ koja prikazuje jelovnik, a korisnik naručuje izravno iz aplikacije za razmjenu poruka.
 • Prijenos datoteka: Korisnici mogu slati datoteke – slike, videozapise ili dokumente – unutar svojih jedan-na-jedan ili grupnih razgovora.
 • Dijeljenje lokacije: Korisnici mogu lako dijeliti informacije o lokaciji u jedan-na-jedan ili grupnim razgovorima.
 • Dopisivanje preko više uređaja: Korisnici mogu registrirati i koristiti više uređaja pod jednim identitetom, te nisu vezani samo uz broj kao identifikaciju.
 • Poruke kao platforma (MaaP) i chatbotovi: Korisnici mogu omogućiti MaaP, što omogućuje tvrtkama slanje poruka korisnicima putem automatiziranih programa, ili chatbotova, koji mogu komunicirati s korisnicima u formatu prirodnog jezika. Ova značajka, u kombinaciji s interaktivnim porukama, značajno će pridonijeti korisničkom iskustvu u komunikaciji s poslovanjima.
 • Poboljšana sigurnost: RCS može pružiti verifikaciju autentičnosti klijenta, autentifikaciju korisnika, enkripciju i sigurno pohranjivanje podataka za autentifikaciju i identifikaciju.

Prednosti i izazovi RCS protokola u modernoj komunikaciji

RCS donosi brojne prednosti za pojedince i organizacije, uključujući poboljšano iskustvo slanja poruka s bogatim medijima, grupnim razgovorima, prijenosom datoteka te glasovnim i video pozivima. Tvrtke mogu koristiti RCS za slanje multimedijalnih poruka poput kataloga proizvoda i personaliziranih promocija, što poboljšava angažman kupaca.

Mobilni operatori mogu generirati prihod prodajom poboljšanih usluga slanja poruka, dok RCS omogućuje bolju suradnju putem grupnih razgovora i prijenosa datoteka. RCS je podržan od sve većeg broja aplikacija za razmjenu poruka i koristi napredne sigurnosne protokole za zaštitu poruka.

Međutim, RCS se suočava s izazovima poput nedostatka interoperabilnosti jer ga ne podržavaju svi mobiteli, donedavno uključujući i Appleove uređaje. Sigurnosni protokoli variraju među operatorima, što stvara potencijalne ranjivosti. Prijenos bogatih medija može uzrokovati zagušenje mreže i veće kašnjenje u odnosu na SMS poruke. Manjak osviještenosti korisnika o RCS-u, konkurencija popularnih aplikacija za razmjenu poruka te tehnička složenost i troškovi implementacije dodatno otežavaju širu primjenu ove tehnologije.

Što budućnost nosi za RCS?

RCS tehnologija predstavlja značajan korak naprijed u evoluciji mobilne komunikacije, nadograđujući tradicionalne SMS i MMS usluge s naprednim funkcionalnostima koje su prilagođene suvremenim potrebama korisnika. Omogućujući slanje multimedijalnih poruka, grupne razgovore, potvrde o čitanju i mnoge druge značajke, RCS pruža bogato i interaktivno iskustvo komunikacije.

Usprkos brojnim prednostima, RCS se suočava s izazovima kao što su nedostatak interoperabilnosti među svim uređajima i varijacije u sigurnosnim protokolima. Ipak, uz kontinuiranu podršku mobilnih operatora i sve širu prihvaćenost među korisnicima, uključujući najavu Applea o podršci za RCS u budućim iOS verzijama, ova tehnologija ima potencijal postati univerzalni standard za mobilnu komunikaciju, pružajući sigurnu, pouzdanu i bogatu komunikaciju za sve korisnike.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

  Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!  Sve vijesti

  Podržava