REZULTATI POSLOVANJA

Hrvatski Telekom dosegnuo 5,5 milijardi kuna prihoda do kraja rujna

Autor: Redakcija
event 01.11.2021.
Foto: Hrvatski Telekom

Najveći domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvario je više od 5,5 milijardi kuna prihoda i tako povećao prihode za gotovo dva postotna poena.

Na temelju prihoda ostvarili su EBITDA, odnosno dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije od 2,2 milijarde kuna i to bez doprinosa Optima Telekoma. Naime, prihodi su rasli ponajprije zahvaljujući skoku prihoda od pokretnih telekomunikacija za gotovo 11 posto na 259 milijuna kuna, na koje su pak djelomično utjecali prihodi od sistemskih rješenja, a što je rezultat usredotočenosti na poslove s visokim maržama te sezonski učinci.

Neto dobit HT-a ostvarena je u iznosu od 460 milijuna kuna koja je nešto manja nego u istom razdoblju 2020. godine, ali u HT-u pojašnjavaju da je to izravni rezultat amortizacije i nastavka investicijskog ciklusa. Podsjetimo, riječ je o iznosu od 10 milijardi kuna investicija u prethodnih šest godina. Unatoč tomu dobit trećeg kvartala 2,5 puta veća od dobiti iz drugog kvartala tekuće godine. Što se tiče tvrtki kćeri, Iskon je povećao prihode za 5,71 posto na 296 milijuna kuna, dok je Combis pao s 468 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2020. na 287 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine.

Kapitalna ulaganja su u devet mjeseci manja 22,6 posto i iznose 231 milijuna kuna, a u trećem kvartalu pala su na 58 milijuna kuna, no komercijalizacijom 5G mreže ponovno će krenuti veliki ciklus investicija.

Hrvatski Telekom nastavio je s pozitivnim razvojem poslovanja u prvih devet mjeseci 2021., a dobri rezultati ostvareni u segmentu nepokretnih i pokretnih telekomunikacija. Zahvaljujući dobrom poslovnom zamahu i boljim operativnim rezultatima, dodatno smo ojačali svoj vodeći položaj u svim dijelovima poslovanja: najveća i najbrža 5G mreža u zemlji, najveći udio u novododijeljenom 5G spektru zahvaljujući ulaganju od 130 milijuna kuna, najveća optička mreža kojom pokrivamo 435.000 kućanstava diljem Hrvatske i omogućujemo gigabitne brzine a koja je rezultat rekordnog uvođenja optike, ponovno dobivanje međunarodnih nagrada i priznanja za najbolju mrežu u Hrvatskoj i jednu od najbržih mobilnih mreža u Europi. Gledajući naprijed, nastavljamo predano pružati podršku korisnicima, gospodarstvu i društvu, osiguravajući najkvalitetnije mreže i usluge te dajući snažan doprinos budućem rastu Hrvatske, povezujući sve s prilikama koje pruža digitalizacija. —ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma komercijalizacijom 5G mreže.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava