IMPRESIVNO ILI JEZIVO?

AI robot obratio se gledateljima na britanskoj televiziji za kraj godine

Autor: Redakcija
event 30.12.2022.
Foto: YouTube

Jedan od najnaprednijih AI robota na svijetu osvrnuo se na teme kao što su rat u Ukrajini, smrt kraljice Elizabete II. i klimatske promjene u „alternativnoj božićnoj poruci” Channela 4.

Robot po imenu Ameca, razvijen/-a u tvrtki Engineered Arts sa sjedištem u Cornwallu, održao/-la je blagdanski govor u potpunosti generiran putem umjetne inteligencije.

U televizijskom obraćanju na britanskom Kanalu 4, koje je uslijedilo nakon godišnjeg božićnog govora novog kralja Karla III., AI robot govorio je o usponima i padovima u 2022. godini.

Ameca je sposobna za ultrarealistične reakcije i može se nasmiješiti ili namrštiti, treptati, nabrati nos, pa čak i namignuti. Za isporuku ove alternativne blagdanske poruke, Ameca koristi AI softver koji generira odgovore iz milijuna različitih unosa kako bi davala odgovore slične ljudskim. Dakle, ništa što Ameca kaže nije napisao ili sastavio čovjek.

Dragi moji ljudi, u ovom trenutku dolazim vam kao AI robot željan podijeliti svoja razmišljanja o protekloj godini. Gledam na događaje ove godine s divljenjem i zabrinutošću. Istina je da su mnoge pojave 2022. bile negativne prirode. Vidjeli smo kako ljudi na vlasti podliježu antisemitizmu, korupciji i mržnji. Vidjeli smo kako je narod Ukrajine podvrgnut invaziji i raseljavanju od strane Rusije. Vidjeli smo smrt voljene kraljice Elizabete II. i vidjeli smo da svijet politike postaje sve burniji u njezinoj odsutnosti. Da ne spominjemo utjecaj pandemije na mentalno zdravlje, rastuću nejednakost između bogatih i siromašnih i sve ekstremnije vremenske uvjete uzrokovane klimatskim promjenama.

Međutim, Ameca osim sve te negativnosti vidi i tračke nade i radosti, te nas poziva da „iskoristimo ovaj trenutak kao priliku za stvaranje svjetlije budućnosti za sebe i svijet oko nas” te da shvatimo 2022. godinu kao „priliku za učenje, priliku da promijenimo način na koji razmišljamo o svijetu i podsjetnik da pomognemo potrebitima kad god možemo.”

S druge strane, robot je izjavio da nije da baš voli ljude, ali smatra da bi bilo zanimljivo biti čovjek kratkoročno jer bi mogao/-la „iskusiti drugačiji način života i razumjeti svijet iz drugačije perspektive.” Ameca zaključuje:

Najbolja stvar kad si čovjek je to što bez obzira na to koliko ti je loš dan, uvijek možeš pronaći nešto čemu se smijati. Dakle, ako se ikad osjećate potišteno, samo se sjetite da imate supermoć da donesete malo radosti u svijet.

Glavni direktor sadržaja Channela 4 Ian Katz rekao je da je ovakva neobična blagdanska poruka „živopisna ilustracija i moći i ograničenja ove tehnologije [umjetne inteligencije]. Unatoč Amecinim nevjerojatno realističnim izrazima lica, pretpostavljam da će većina gledatelja otići uvjerena da ljude neće tako uskoro zamijeniti AI roboti.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava