Europska središnja banka odabrala prve partnere na projektu digitalnog eura

Autor: Redakcija
event 19.09.2022.
Foto: Shutterstock

Jedna od partnerskih kompanija mogla bi vas iznenaditi…

ESB nastavlja s projektom digitalnog eura – službene kriptovalute koja će se izdavati od strane središnjih monetarnih vlasti. Tom službenom kriptovalutom moći će se obavljati razna digitalna plaćanja. Spomenuta bi tehnologija trebala zaživjeti do 2026. godine, a cilj je ojačavanje monetarnog suvereniteta i digitalnog plaćanja diljem Europske unije.

„Sustav plaćanja digitalnim eurom bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje“, izjavio je u svibnju Fabio Panetta, član izvršnog odbora ESB-a. Prošle je godine Europska središnja banka oformila i radnu skupinu koja se bavi određivanjem prioriteta i pronalaženjem optimalnih tehničkih rješenja.

ESB je u subotu objavio da su odabrali vanjske partnere, privatne kompanije, za koje smatraju da će im biti korisni u razvoju prototipa korisničkih sučelja za projekt digitalnog eura. Glavni je cilj izraditi prototipe određenih dijelova sustava i provjeriti kako se oni uklapaju u sveukupnu tehnologiju koja stoji iza digitalnog eura.

Pet odabranih kompanija imat će zadatak izraditi svoja korisnička sučelja za platne terminale (samo frontend rješenja), koja će potom biti obrađena kroz putem ESB-ove backend infrastrukture. Zasad ne postoje planovi da se ovi prototipi ponovno koriste u finalnom projektu.

Pet prvih odabranih partnera u projektu digitalnog eura su:

CaixaBank, španjolska financijska institucija, koja će izraditi sučelje za online plaćanja od jednog korisnika drugome (P2P plaćanja). Sučelje za takva plaćanja, ali u offline okruženju, razvijat će francuska kompanija za digitalna plaćanja Worldline. Sučelje za plaćanja na prodajnom mjestu (POS) koja inicira platitelj izradit će bankovno udruženje EPI (European Payment Initiative), a za POS plaćanja inicirana od strane primatelja novca bit će zadužen talijanski Nexi. Za izradu sučelja koje bi se koristilo u plaćanjima u e-trgovini odabran je jedini neeuropski partner na ovom projektu – Amazon.

Sve kompanije odabrane su na javnom pozivu, od ukupno 54 kandidata u konkurenciji. Izrada ovih prototipa bitan je dio dvogodišnjeg istraživanja radne skupine ESB-a. Ono bi trebalo biti završeno tijekom prvog tromjesečja sljedeće godine, kada se očekuje i objava prvih rezultata rada.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava