NOVE „IGRAČKE" IZ APPLEA

Far out! Sve što trebate znati o novim Apple proizvodima

Autor: Redakcija
event 08.09.2022.
Foto: Shutterstock

Tim Cook: „Ovdje smo kako bismo razgovarali o tri proizvoda koja su postala neophodna u našim životima. A danas ćemo te proizvode i ova iskustva učiniti još boljima.”

Rujan je već cijelo desetljeće rezerviran za debi najnovijih pametnih telefona kompanije Apple, a ni ova godina nije izuzetak. Tehnološki div iz Cupertina na svom “Far Out” događaju 7. rujna svijetu predstavio je svoje iPhone 14 i iPhone 14 Pro uređaje, ali i druge nove gadgete.

Izvršni direktor Tim Cook iskoristio je priliku da ekspresno potvrdi sva nagađanja pričom o novim modelima iPhonea, Apple Watcha i AirPodsa.

Serija 14

Kao što je bilo i očekivano, iPhone Mini je stvar prošlosti i zamijenio ga je iPhone 14 Plus. Loša prodaja u odnosu na druge modele otvorila je oči kompaniji Apple da su ljubitelji kompaktnih telefona samo glasna manjina i da je tržištu potrebniji jeftiniji iPhone s većim ekranom.

Ipak, ukoliko tražite inovacije, iPhone 14 modeli koji nisu Pro neće vas oduševiti. Ako već posjedujete iPhone 12 ili iPhone 13, teško ćete moći opravdati kupovinu jer novi uređaji vizualno zapravo ne donose ništa novo. Dizajn je isti kao i prošle godine, tzv. notch (usjek za kameru) je i dalje tu, a USB-C port još uvijek izostaje.

S druge strane, Pro modeli zamijenili su klasični prednji notch za izrez u obliku pilule koji je definitivno poboljšanje, uzevši u obzir činjenicu da je Apple uveo nešto što se zove Dynamic Island. Radi se o izuzetno zanimljivom rješenju jer je izrez (točnije, prostor oko izreza) dobio niz dodatnih funkcija, uključujući animaciju notifikacija i druge aktivnosti. Proširuje se prema potrebi i prikazuje pozive, manje bitne obavijesti, glazbu koja svira i dr.

Ekran

Ekran je ostao isti kao prošle godine. Kupcima je na raspolaganju Super Retina XDR panel od 6,1 inča i rezolucije 2.532×1.170 piksela, odnosno od 6,7 inča i rezolucije 2.778×1.284 piksela na Plus modelu. Oba modela imaju podršku za prikaz HDR sadržaja, prilagođavanje boja okolini, kao i maksimalnu osvijetljenost od 800 nita u normalnim uvjetima, odnosno 1.200 nita pri prikazu HDR sadržaja.

Nažalost, iako i najjeftiniji Android telefoni već nude ekrane sa brzinom osvježavanja od 120 Hz ili barem 90 Hz, Apple se nije previše obazirao na to, već je, baš kao i lani, 120 Hz rezervirao samo za Pro modele, stoga će se kupci iPhone 14 i iPhone 14 Plus uređaja morati zadovoljiti s brzinom osvježavanja od tek 60 Hz.

Novi/stari procesor

Glasine su se obistinile. Nestašica čipova, poremećeni lanci opskrbe i globalna inflacija učinili su svoje, pa ponovno imamo priliku vidjeti A15 čipset. Doduše, Apple je u novu Pro liniju ubacio moćniji A16 Bionic čip.

Za slučaj da niste upoznati sa ovim procesorom, dovoljno je reći da najbolje što Android konkurencija može ponuditi – nedavno lansirani Snapdragon 8+ Gen 1 – i dalje ne može parirati A15 seriji čipova te nema potrebe da se brinete hoćete li imati probleme pri svakodnevnoj uporabi ili gamingu.

Kamera

iPhone 14 modeli dobili su poboljšanu glavnu kameru te je kupcima sada na raspolaganju veći senzor f/1.5 otvora blende i 1,9 µm veličine piksela, za koji kompanija tvrdi da može primiti 49 posto više svjetla u odnosu na prethodnika. Ultraširokokutna kamera je nepromijenjena, ali novi telefoni sada imaju napredniju prednju kameru sa f/1.9 otvorom blende, autofokusom i 38 % boljim performansama u noćnim uvjetima.

Apple je dodatno unaprijedio performanse kamere u noćnom načinu pomoću Photonic Enginea i tvrdi da iPhone 14 serija nudi dvostruko bolje performanse u kontekstu selfie i ultraširokokutne kamere, odnosno 2,5× bolje kada je nova glavna kamera u pitanju. Tu je i novi Action Mode za snimanje videa sa naprednom stabilizacijom.

Povezivanje

Jedna od značajki o kojoj se dosta šuškalo prethodnih dana zaista je stigla; kupcima novih uređaja na raspolaganju će biti korištenje satelitskog signala za slanje poruka u hitnim slučajevima. Satelitska usluga Emergency SOS bit će aktivirana u SAD-u i Kanadi u studenom.

Također, Apple je najavio da modeli linije 14 koji će se prodavati u SAD-u više neće uključivati fizičke SIM ladice. IPhone 14 će umjesto toga koristiti eSIM (digitalnu SIM karticu), koje su sigurnije i trebale bi pomoći korisnicima da se lako prebacuju između mreža različitih operatora – što može predstavljati poteškoće za, recimo, osobe koje često putuju, naviknute na jednostavnost vađenja svoje SIM kartice i umetanje u drugi telefon za promjenu usluge kad god im zatreba.

Cijena

Modeli iPhone 14 i iPhone 14 Plus dostupni su u konfiguracijama od 128, 256 i 512 GB. Početna cijena novih uređaja nije se mijenjala u odnosu na prošlu godinu:

  • iPhone 14 – 799 dolara
  • iPhone 14 Plus – od 899 dolara

Mobiteli iPhone 14 Pro i Pro Max koštat će 999 dolara, odnosno 1.099 dolara. Možete ih naručiti počevši od 9. rujna, a oba će postati dostupna 16. rujna.

Novi Pro model dolazi u četiri boje, od kojih je nova zagasito ljubičasta.

Nova generacija AirPods Pro – najnaprednije dosad

AirPods Pro tim iz Applea predstavila je „najnoviji dodatak liniji Appleovih bežičnih slušalica osnaženih novim vlastitim čipom H2 za bolju povezivost i kvalitetniji zvuk”.

Obnovljeni su i elementi zvučnika, a podrška za Spatial Audio proširena je mogućnošću personalizacije zvučne slike za svakog korisnika ovisno o veličini i obliku njihove glave i uha. Značajka aktivnog uklanjanja buke također je optimizirana.

Baterija bi trebala pružiti do 30 sati ukupnog vremena slušanja (uz kućište za punjenje), što predstavlja povećanje od šest sati u odnosu na originalne AirPods Pro. Novo kućište za punjenje uključuje mogućnost geolociranja te zvučnik na dnu kako bi omogućili precizno pronalaženje, kao i opciju bežičnog punjenja. 

Druga generacija AirPodsa Pro bit će raspoloživa za narudžbu od 9. rujna, po cijeni od 249 dolara.

Novi i poboljšani pametni satovi

Novi model sata Apple Watch Ultra namijenjen je avanturistima i osobama koje će ga koristiti u ekstremnim uvjetima, poručuju iz Applea.
Tvrde da je to najizdržljiviji Appleov sat, napravljen od robusnog titanija koji se obično koristi za aerotehniku te s najvećim i najsvjetlijim ekranom do sada. Veće kućište od 49 mm dizajnirano je da ga zaštiti od oštećenja uslijed česte uporabe. Ugrađeni su mu snažan mikrofon i zvučnici, a svaki model ima i podršku za mobilne mreže. 
Ultra ima bateriju koja može izdržati do 36 sati s jednim punjenjem te novi prilagodljiv akcijski gumb za jednostavne prijelaze između sportova. Tu je i nova aplikacija Oceanic Plus koja korisnicima pruža mogućnost praćenja njihovih podvodnih ronjenja.

Predstavljen je i Apple Watch SE, koji dolazi sa senzorima za detekciju pada i sudara. Dolazi s nadograđenim S8 čipom koji ga čini 20 posto bržim od modela iz 2020.
Njegova cijena kreće se od 249 dolara za model s GPS-om do 299 dolara  za model s podrškom za GPS i mobilne mreže.

Novi Apple Watch Series 8, istaknut kao tvrtkin najprodavaniji pametni sat sedam godina zaredom, dolazi s velikim Always On zaslonom tankih rubova koji je otporan na vodu, prašinu i pukotine. Sada se s novim satom može pratiti i ovulacija putem dva nova senzora za temperaturu.

Osim toga, novi pametni sat moći će prepoznati ako ste doživjeli prometnu nesreću zahvaljujući opciji detekcije sudara, pri čemu će vas sat automatski povezati s hitnom službom.

iOS 16 i watchOS 9 dolaze uskoro

Operativni sustavi iOS 16 i watchOS 9 bit će predstavljeni 12. rujna. Ažuriranje za iOS 16 omogućuje nove značajke za zaključani zaslon, uključujući widgete i obavijesti koje se kotrljaju kao svitak s dna zaslona, dok watchOS 9 dodaje paket novih metrika za praćenje tjelesne kondicije.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava