JUNIPER RESEARCH:

Prihod operatora 5G mreža dosegnut će 625 milijardi dolara do 2027., uz obećavajuć razvoj 6G-a

Autor: Redakcija
event 06.02.2023.
Foto: Shutterstock

Juniper Research otkriva da će teleoperateri do 2027. globalno zaraditi 625 milijardi dolara od 5G usluga; što je porast s 310 milijardi dolara u 2023.

U novom izvješću, Strategije prihoda operatera: Poslovni modeli, nove tehnologije i tržišne prognoze 2023.-2027., pretpostavlja se da će ovaj rast od 100 % u iduće četiri godine biti potaknut migracijom mobilnih pretplata na 5G mreže te sve većoj uključenosti eSIM-ova u uređaje kao što su prijenosna računala i Wi-Fi hotspotovi.

5G će činiti 80 % prihoda operatera do 2027

Istraživanjem se predviđa da će se 80 posto globalnog prihoda od usluga koje naplaćuju operatori moći pripisati 5G-u do 2027. godine; omogućujući operaterima da osiguraju povrat ulaganja u svoje 5G mreže. Međutim, sve veća implementacija eSIM-ova u nove uređaje potaknut će rast globalnog mobilnog podatkovnog prometa za više od 180 % između 2023. i 2027., kako se podatkovni promet prebacuje s fiksnih i Wi-Fi mreža na 5G.

Autor istraživanja Frederick Savage prokomentirao je: „Uređaji koji podržavaju eSIM potaknut će značajan rast mobilnih podataka, s obzirom na to da potrošači iskorištavaju mobilne mreže za slučajeve uporabe koje su u prošlosti koristili fiksne mreže. Operatori moraju osigurati da su mreže, uključujući 5G i nadolazeće 6G mreže, otporne na buduće promjene implementacijom novih tehnologija diljem mreža.”

Razvoj 6G-a zahtijeva inovativne tehnologije

Kako bi se pripremili za sve veću potražnju za mobilnim podacima, izvješće predviđa da 6G standardi moraju usvojiti inovativne tehnologije koje se trenutno ne koriste u 5G standardima. Nezemaljske mreže (NTN) i frekvencijski pojaseve ispod 1 THz istaknuti su kao ključne tehnologije koje moraju biti u središtu početnih ispitivanja i testiranja 6G mreža, s ciljem pružanja veće podatkovne mogućnosti u odnosu na postojeće 5G mreže.

Ipak, istraživači Juniper Researcha upozoravaju da će povećani troškovi uslijed uporabe satelita za NTN mreže i troškovi nabave visokofrekventnog spektra rezultirati dužim rokovima za osiguranje povrata ulaganja u 6G za operatore. Stoga se telekomunikacijska industrija poziva da uspostavi partnerstvo sa stručnjacima za nezemaljsko povezivanje; čime se mogu iskoristiti niži troškovi ulaganja u 6G mreže.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava